Previziuni sumbre ale guvernului american. Orasul New Orleans va fi evacuat si timp de noua luni va fi inchis, pentru a se putea reface dupa uraganul Katrina, iar mii de persoane ramase fara case in urma urganului vor sta pe drumuri in urmatorii doi ani, scrie „The Independent“.

Daca pe presedintele Bush il asteapta un "uragan politic" pentru modul dezastruos in care a abordat "problema" Katrina, locuitorii din orasul New Orleans si statul Louisiana ar putea avea parte de un nou uragan, pe numele sau Maria. Meteorologii avertizeaza ca exista posibilitatea ca uraganul Katrina sa fie urmat de un altul, ce-i drept de intensitate mai mica, in saptamanile viitoare, pe o portiune de coasta de 400 de kilometri in zona New Orleans, scrie presa americana.

"Inca n-am scapat de probleme. Nici n-am trecut de punctul critic al sezonului uraganelor", declara Susan Cutter, director al laboratorului de cercetare a dezastrelor, de la Universitatea Carolina de Sud. Specialistii de la Universitatea din Colorado au avertizat ca urmeaza alte sase uragane puternice pana la data de 30 noiembrie, trei dintre acestea fiind de categoria trei sau mai puternice. Pana acum, in Statele Unite au fost patru uragane in vara aceasta: Katrina, Irene, Emily si Dennis.

"Maria ar putea fi urmatorul uragan si ar putea lovi zona de coasta pana duminica viitoare", a precizat Jack Beven, meteorolog la Centrul pentru Uragane din Miami, statul Florida. Expertii se tem ca un alt uragan ar putea distruge in New Orleans si ce a mai ramas in picioare dupa trecerea Katrinei. "Chiar si o furtuna tropicala ar putea provoca haos", sustin meteorologii. New Orleans ramane vulnerabil si in fata apelor fluviului Mississippi, daca acestea cresc in urma ploilor.

Pe de alta parte, ziarul britanic "The Independent" scrie ca New Orleans va fi "inchis" timp de noua luni, pentru inlaturarea urmelor dezastrului si pentru operatiunile de reconstructie. Daca avertismentul citat de ziarul britanic se adevereste, atunci presedintele Bush se va confrunta cu cea mai mare criza interna din Istoria Statelor Unite, mai ales ca trebuie sa gestioneze si situatia de pe fronturile de lupta din Irak si Afganistan.

Criticile la adresa liderului de la Casa Alba se inmultesc, iar vizita lui Bush la New Orleans nu va ameliora cu nimic situatia delicata in care se afla Administratia americana, apreciaza analistii politici. Criza de imagine este cu atat mai grava pentru Bush cu cat, saptamana trecuta, el califica dezastrul provocat de uraganul Katrina drept o "distrugere temporara".

Publicatia londoneza scrie ca oficiali americani responsabili cu operatiunile de evacuare din New Orleans au afirmat ca lucrarile de reconstructie din metropola americana nu pot incepe mai devreme de vara viitoare. Presedintele George W. Bush a devenit tinta atacurilor populatiei de culoare dupa ce a dovedit o "intarziere" in reactia dupa catastrofa provocata de uraganul Katrina.

La un teledon organizat pentru strangerea de fonduri destinate ajutorarii sinistratilor, un rapper de culoare nu s-a sfiit sa-l critice pe liderul de la Casa Alba. "Lui Bush nu-i pasa de negri", a acuzat Kanye West, la postul NBC, insa vorbele sale au fost cenzurate pentru telespectatorii de pe coasta de Vest! Potrivit statisticilor, majoritatea victimelor sunt persoane de culoare, sarace si in varsta.

In schimb, NBC nu a cenzurat o afirmatie mai stanjenitoare pentru Bush, facuta tot de Kanye West: "Ne-am dat in fine seama ca ulte persoane care au putea sari in ajutor acum sunt la razboi, dar li s-a permis sa revina si sa traga in noi" - aluzie la trupele din Garda Nationala care au misiunea de a-i impusca pe talharii din New Orleans.

Bush a ordonat trimiterea a inca 17.000 de militari in New Orleans, dintre care 7.000 de puscasi marini, pentru a accelera actiunile de ajutorare a sinistratilor. Ordinul a fost dat dupa ce administratia a constatat ca militarii dislocati in New Orleans nu pot face fata dezastrului. Nici pana acum nu se cunoaste cu exactitate numarul mortilor din regiunile lovite de Katrina, mai ales ca numarul deceselor creste de la ora la ora, fie din cauza bolilor si epuizarii, fie din cauza crimelor comise de talhari sau a interventiei militarilor care au ordin sa traga. Numai in statul Louisiana, numarul mortilor ar putea depasi 10.000, apreciaza oficialii americani.

Compania de asigurari Lloyd’s a estimat ca pagubele provocate de Katrina s-ar ridica la aproximativ 40 de miliarde de dolari. Cei care au scapat din infernul de la New Orleans povestesc fapte incredibile: violuri, talharii si crime la tot pasul. La acestea se adauga usurinta cu care apasa pe tragaci militarii trimisi sa faca ordine. Unii dintre acestia sunt proaspat intorsi de pe frontul din Irak, dar asta nu explica lejeritatea cu care trag fara avertisment in propriii cetateni.

Multe state ale lumii au oferit ajutoare oamenilor afectati de uraganul Katrina. Printre aceste gesturi umanitare, doua sunt de remarcat. Iranul, stat plasat de Bush pe "axa raului" si inamic fatis al Statelor Unite, s-a oferit, ieri, sa trimita ajutor umanitar victimelor uraganului. "Suntem gata sa trimitem contributia noastra poporului american, prin Semiluna Rosie", a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului iranian de Externe. Un alt ajutor neasteptat, de 100.000 de dolari, a venit din partea saracilor afghani.

Un alt efect al uraganului Katrina a fost amanarea vizitei presedintelui chinez Hu Jintao la Washington, vizita care urma sa inceapa astazi. George W. Bush a discutat la telefon cu Hu Jintao si au convenit sa programeze pentru o alta data intalnirea lor.

Cinci romani despre care nu se stie nimic

Ambasada Romaniei la Washington a pus la dispozitie doua numere de telefon (01-202 -232.36.94 si 01-202-332.48.29), la care persoanele din Romania pot anunta daca au cumva rude sau prieteni in regiunea New Orleans, despre care nu mai au informatii. Potrivit Ministerului Roman de Externe, pana ieri au fost primite opt apeluri la numerele respective. Trei dintre persoanele semnalate au fost descoperite, dar despre alte cinci nu existau informatii.

Oficialii romani incearca sa afle vesti despre cei cinci romani, despre care se stie ca sunt studenti care locuiesc in campusurile in care s-au intrerupt legaturile telefonice. In cadrul Ambasadei Romaniei la Washington a fost constituita o celula de criza.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.