Dupa ezitari, armata americana a recunoscut abia joi ca duminica, la Bagdad, a deschis focul asupra unei echipe a agentiei "Reuters", ucigand sunetistul si ranindu-l pe cameraman. Comunicatul contine si obisnuita precizare ca tirurile soldatilor respectivi erau "justificate", intrucat masina "Reuters" "s-a apropiat cu viteza mare si, totodata, a facut manevre suspecte.

Indivizii aflati inauntru lasau sa iasa in afara ceva care parea o arma", s-a justificat gen. Rick Lynch, purtator de cuvant al fortelor americane din Irak. Victima avea 35 de ani, era irakianul Waleed Khalid care a fost tintit in plina fata si in spate. El era soferul automobilului. Cameramanul este tot irakian, are 24 de ani si se afla in dreapta soferului, el folosind o camera video de dimensiuni reduse. Ranit la spate, Haider Kadhem a fost detinut trei zile si interogat de armata americana, fiind eliberat doar in urma protestelor conducerii agentiei "Reuters".

"Am auzit impuscaturi, am ridicat privirea si am vazut un tragator american pe acoperisul unui centru comercial", le-a spus Kadhem ziaristilor sositi la fata locului. "Masina lor semana cu cele pe care le-am vazut in trecut in cazul unor atentate sinucigase. Nu era noua, ci una veche", a mai explicat gen. Lynch. In ce-l priveste, David Schlesinger, director de redactie la "Reuters", a declarat: "Ideea ca moartea unui jurnalist profesionist aflat in timpul serviciului poate fi justificata imi repugna".

Un corespondent al "Reuters", sosit la fata locului dupa o ora de la incident, a povestit ca victima era inca in masina, acoperita cu o panza. "Legitimatia de presa eliberata de armata americana si cea a "Reuters" agatate la gat erau pline de sange, iar una dintre ele avea urme de gloante". De notat ca nu sunt singurii gazetarii de la "Reuters" care, in ultima vreme, au avut probleme mari cu armata americana. Cameramanul Ali Omar Abraham Al Mashandi, de la aceeasi agentie, a fost condamnat, la 8 august, la sase luni inchisoare, el fiind detinut la celebra puscarie Abu Ghraib din Bagdad. Acuzatiile ce i s-au adus nu sunt cunoscute.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.