Pretul gazelor pe care concernul rus Gazprom le va vinde Ucrainei in 2006 va fi de 180 de dolari mia de metri cubi, de doua ori mai mare decit pretul practicat in prezent, pe baza previziunilor ca, pe piata internationala, este de asteptat ca gazul sa coste mai mult de 200 de dolari mia de metri cubi, potrivit cotidianului rus "Kommersant". In schimb, compania ucraineana Naftogaz, care asigura transportul gazelor rusesti din Rusia spre Europa, a anuntat o triplare a costurilor de transport, lucru care, invariabil, va scumpi gazul rusesc livrat tarilor europene. Tariful de tranzit al ucrainenilor creste de la 1,09 dolari la 3,5 dolari mia de metri cubi.

Ambele masuri afecteaza direct Romania, dat fiind ca importurile de gaz rusesc asigura aproximativ 30% din necesarul nostru de consum. Acest lucru a fost recunoscut ieri de oficialii Autoritatii de Reglementare in domeniul Gazelor, care n-au putut indica insa un procent de scumpire a gazului. "Dupa aceasta crestere a cotatiilor internationale, asta ne mai lipsea. Daca se dubleaza pretul pentru ucraineni, e posibil sa se intimple asta si cu gazul livrat noua", ne-a spus Marcela Oltean, director general al ANRGN.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.