Al-Qaeda a justificat atentatele care au lovit Londra la 7 iulie. Ca o replica la strategia razboiului preventiv antiterorist al liderilor american si britanic, reteaua terorista vine cu o noua amenintare: transferarea Jihadului in Occident. Un mesaj amenintator, transmis de mana dreapa a lui ben Laden, Ayman al-Zawahiri.

Postul de televiziune al-Jazeera a recidivat, difuzand joi o noua inregistrare video din partea gruparii teroriste al-Qaeda, in care aceasta revendica atentatele comise la 7 iulie in capitala Marii Britanii, Londra, soldate cu moartea a peste 50 de persoane si ranirea catorva sute. Si, ca si cand revendicarea nu ar fi fost suficienta pentru a crea din nou panica prin atribuirea acestui act de barbarie celei mai temute organizatii teroriste din lume, al-Jazeera a difuzat si un mesaj al unuia dintre liderii retelei, Ayman al-Zawahiri, numarul doi in ierarhia acesteia, dupa Ossama ben Laden.

Primele secvente difuzate de controversatul post panarab de televiziune cu difuzare prin satelit il prezinta pe unul dintre teroristii-kamikaze de la Londra, Mohammed Siddiq Khan. Urmatoarele ii revin numarului doi din al-Qaeda, care a descris atentatele de la Londra ca pe un afront adus politicii premierului britanic, Tony Blair, si a precizat ca aceste operatiuni au transferat batalia pe frontul inamic.

FARA COMENTARII

In mesajul sau, al-Zawahiri si-a chemat adeptii sa transfere Jihadul (Razboiul sfant) in Occident, pentru a putea raspunde strategiei razboiului "preventiv" antiterorist lansat de liderii american si britanic in Orientul Mijlociu, in special in Irak.

"Ducand razboiul in Occident, al-Qaeda arunca mingea in terenul lui George Bush, care a afirmat in mod constant ca razboiul preventiv din Irak si Afganistan este destinat indepartarii spectrului terorist de America", apreciaza Yasser al-Serri, directorul Observatorului Islamic, cu sediul la Londra. La randul sau, redactorul-sef al cotidianului arab care apare la Londra, Al Qods Al Arabi, Abdel Bari Atwan, apreciaza ca "Zawahiri arunca mingea in terenul lui Tony Blair, care a incercat sa respinga orice legatura intre atentatele din 7 iulie de la Londra si angajarea militara a Marii Britanii, alaturi de Statele Unite, in Irak".

BINECUVANTARE

In inregistrarea difuzata de al-Jazeera, Zawahiri a binecuvantat atentatele de la Londra, fara a le revendica in mod explicit. "Aceasta izbanda binecuvantata a adus - ca si izbanzile precedente glorioase de la New York, Washington si Madrid - razboiul pe teritoriul inamicului, care a dus timp de cateva secole razboi in teritoriul nostru si dupa ce fortele sale au ocupat teritoriul nostru din Cecenia, Afganistan, Irak si Palestina", a subliniat al-Zawahiri, facand aluzie la atentatele din 11 septembrie 2001, din Statele Unite, dar si la cele din 11 martie 2004, din Spania.

RAZBUNARE

El a amenintat popoarele occidentale, carora le-a imputat responsabilitatea pentru politica liderilor lor, cu "explozia unor vulcani de manie in tarile lor". "Teritoriile si interesele tarilor care au participat la agresiunile contra Palestinei, Irakului si Afganistanului sunt pentru noi obiective. Oricine doreste securitatea este avertizat sa se indeparteze de ele", a spus Zawahiri.

MINGE LA FILEU

Totusi, un expert arab in probleme politico-militare, Munzer Suleiman, aflat la Washington, este de parere ca afirmatiile lui Zawahiri ar putea sa le ofere pretexte lui Bush si Blair pentru a-si continua razboiul antiterorist. "Discursul nu serveste cauzei musulmane. De fapt, el le aduce indirect argumente lui Bush si Blair pentru a considera ca acum, mai mult ca niciodata, razboiul contra terorismului este legitim", apreciaza acesta. Expertul mai noteaza si faptul ca Zawahiri vrea sa pedepseasca popoarele american si britanic din cauza sustinerii lor fata de liderii lor.

LAUDA

"Aceasta izbanda binecuvantata a adus - ca si izbanzile precedente glorioase de la New York, Washington si Madrid - razboiul pe teritoriul inamicului, care a dus timp de cateva secole razboi in teritoriul nostru si dupa ce fortele sale au ocupat teritoriul nostru din Cecenia, Afganistan, Irak si Palestina"
Ayman al-Zawahiri, lider al-Qaeda

Justificarea crimei, dupa doua luni

Cu un turban pe cap, dar si cu o carpeta pe fundal, Mohammad Siddiq Khan, britanicul de origine pakistaneza, in varsta de 30 de ani, unul dintre autorii atentatelor care au lovit Londra la 7 iulie, apare in primele secvente ale inregistrarii video difuzate de postul de televiziune al-Jazeera. Khan, care era cel mai "in varsta" dintre autorii atentatelor din iulie, a justificat, in aceasta inregistrare, acele acte de terorism, dar si pe cele de la Madrid, din martie 2004, si pe cele din Statele Unite, din septembrie 2001.

CRITIC

Tot el i-a criticat pe occidentali pentru faptul ca "isi aleg guverne care comit crime contra umanitatii". "Martirul Mohammad Siddiq, unul dintre cavalerii raidurilor binecuvantate de la Londra", scria, intr-o explicatie care insotea secventa video difuzata de organizatia terorista al-Qaeda, prin intermediul postului de televiziune qatariot. In inregistrare, care mai cuprinde si secventele cu mesajul lui Zawahiri, figureaza si niste fraze in engleza, probabil o traducere a mesajului acestuia din urma, in care se face referire la premierul britanic Tony Blair, care "a adus dezastrul pentru poporul sau, in plin centrul capitalei si va mai aduce si altele".

Ministerul britanic al Afacerilor Externe a refuzat sa faca orice comentariu pe tema inregistrarii difuzate de postul arab de televiziune. Scotland Yard a precizat joi seara doar ca este "la curent" cu existenta unei inregistrari video cu Mohammad Siddiq Khan, in care al-Qaeda a revendicat atentatele comise la 7 iulie in capitala britanica.

A plecat sa ucida "ca un soldat la razboi"

Mohammad Siddiq Khan justifica actiunea sa de la Londra, ca si pe cele ale tovarasilor sai, care au lovit in trei locuri reteaua de metrou a orasului, plus un autobuz, ucigand 55 de oameni nevinovati si ranind peste 700, ca pe un raspuns la "atrocitatile" comise contra musulmanilor. Se simtea "un soldat la razboi". Vorbind in engleza, cu un accent de locuitor al nordului Marii Britanii, barbatul pe care postul de televiziune panarab il prezinta ca fiind Mohammad Siddiq Khan si-a explicat, in acest mesaj postum, motivatiile participarii la acest atac multiplu, care a spulberat intr-o fractiune de secunda vieti ale unor oameni a caror singura vina e aceea de a se fi aflat atunci in metroul londonez.

SOARTA

Una dintre aceste persoane este si Mihaela Otto, o britanica de origine romana care s-a aflat intr-unul dintre vagoanele metroului londonez, chiar langa teroristul sinucigas. Familia sa a inmormantat-o simbolic pe Mihaela, nici pana acum ramasitele sale pamantesti nefiind identificate. Mihaela a fost pur si simplu spulberata de suflul exploziei, a carei putere a tranformat intr-un maldar de metal contorsionat si cioburi de sticla ramele de metrou atacate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.