Ministrii de externe din statele membre UE s-au reunit ieri, la Newport, in Tara Galilor, pentru a discuta despre aderarea Turciei la Uniunea Europeana. Dupa ce Ankara s-a aratat nemultumita de ideea unui parteneriat privilegiat, care sa inlocuiasca aderarea, a venit randul Cirpului sa ceara ceva. Autoritatile de la Nicosia au cerut sefilor diplomatiilor sa impuna Turciei un "calendar al recunoasterii".

Potrivit unor surse diplomatice, initiativa a primit sprijinul Frantei, Greciei si Slovaciei, dar urma sa fie discutata la Newport. In plus, protocolul de extindere a uniunii vamale cu UE, semnat recent intre Ankara si Nicosia, despre care Turcia a spus ca nu inseamna o recunoastere a Ciprului, a fost declarat "nul si neavenit" si de ministrul cipriot de externe, Georgios Iacovou. In cadrul unui interviu publicat ieri de cotidianul austriac "Die Presse", Iacovou a subliniat ca "situatia juridica a protocolului ar trebui sa fie clarificata de Curtea Europeana de Justitie".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.