Cu doar patru zile inaintea inceperii vizitei oficiale a presedintelui chinez Hu Jintao la Washington, autoritatile de la Beijing au avertizat, ce-i drept voalat, SUA sa nu mai protejeze Taiwanul cu sistemul de rachete balistice, informeaza agentiile internationale de presa. De asemenea, intr-un document de 17.000 de cuvinte, cabinetul de la Beijing si-a reiterat pozitia de a nu folosi primul armele atomice si s-a angajat sa nu se implice intr-o cursa nucleara a inarmarilor.

"Din moment ce chestiunea Taiwanului implica interesele sale fundamentale, China se opune incercarii oricarei tari de a oferi sprijin sau protectie regiunii Taiwan a Chinei in domeniul apararii cu rachete de orice fel", a se arata in documentul referitor la politicile Chinei in privinta controlului armamentului, dezarmarii si proliferarii armelor. Un oficial chinez citat de Reuters a precizat ca politica de nefolosire a armelor nucleare se aplica si in cazul Taiwanului.

De la incheierea razboiului civil, in 1949, prin victoria comunistilor, Beijingul a revendicat Taiwanul ca parte componenta a Chinei. Guvernul chinez a amenintat ca va ataca regimul de la Taipei daca va indrazni sa-si declare independenta. Taiwanul se bucura de sustinerea politica si mai ales militara a Statelor Unite.

In urma cu doua luni, un general chinez afirmase ca Beijingul va recurge la armele nucleare in cazul unui atac asupra Taiwanului. Ministerul chinez al Apararii a subliniat ca declaratia aceasta este parerea personala a generalului Zhu Chenghu.

Reprezentantii ministerului chinez al Apararii au tinut sa precizeze ca manevrele militare ruso-chineze - primele de acest fel - desfasurate luna trecuta, nu au avut drept scop intimidarea unei a treia parti. Cu toate acestea, puratorul de cuvant al ministerului chinez al Apararii, Qin Gang, a subliniat ca "fortele separatiste din Taiwan reprezinta cea mai mare amenintare reala asupra pacii si stabilitatii in stramtoarea Taiwan".

Vizita presedintelui Hu Jintao in SUA, in perioada 5-7 septembrie, are loc pe fondul unei cresteri a tensiunilor dintre Beijing si Washington, in special in sectorul comercial. Nici in domeniul diplomatic situatia nu este mai clara, mai ales din cauza Taiwanului. SUA au renuntat la recunoasterea Taipeiului ca unic guvern chinez in favoarea Beijingului, in 1979, dar raman cel mai mare furnizor de arme al Taiwanului si au promis sa faca tot posibilul pentru a ajuta insula sa se apere.

In 2001, SUA s-au oferit sa vanda Taiwanului sase baterii de rachete Patriot (PAC-3), 12 avioane pentru vanarea submarinelor si opt submarine diesel-electrice. Taiwanul sustine ca Beijingul are indreptate 700 de rachete spre insula, insa specialistii in domeniul militar sunt de parere ca si Taipeiul poate pune probleme chinezilor in cazul unui conflict dus cu arme conventionale.

In alta ordine de idei, China a fost depasita de India in privinta cumpararii de armament, releva un studiu trimis Congresului SUA. India a comandat arme in valoare de 5,7 miliarde de dolari anul trecut, depasind Arabia Saudita si China. Si statisticile pe ultimii opt ani arata un usor avantaj al Indiei fata de China in privinta achizitionarii armelor: 15,7 miliarde de dolari (India) fata de 15,3 miliarde China.

Pe de alta parte, autoritatile chineze au aparat regimul de la Phenian si au afirmat ca este dreptul Coreii de Nord de a dezvolta un program nuclear pasnic, odata ce dezmembreaza rachete atomice si revine asupra tratatului de neproliferare nucleara, scrie "Financial Times".

Reactia Beijingul a avut loc la scurt timp de la o declaratie asemanatoare a unui oficial sud-coreean, dar contrasteaza cu pozitia oficiala a SUA. Chung Dong-youn, ministrul Reunificarii de la Seul, afirmase ca Phenianul are "dreptul general" la energie nucleara. Totusi, ministrul sud-coreean de Externe, Ban Ki-moon, a apreciat ca este prematura discutia referitoare la programul pasnic nuclear al Phenianului, din moment ce Coreea de Nord nu a acceptat dezmembrarea arsenalului sau atomic.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.