Mii de irakieni s-au adunat, ieri, la Bagdad pentru a participa la funeraliile celor aproape 1.000 de pelerini siiti morti intr-o busculada in timpul unei procesiuni religioase care comemora martiriul imamului Musa al-Kadhim, considerat succesorul profetului Mahomed. Dezastrul produs miercuri dimineata pe podul din nordul Bagdadului a fost provocat de tipatul unei persoane care avertiza ca in multime se afla unul sau mai multi teroristi sinucigasi, gata sa se arunce in aer.

Potrivit Ministerului de Interne, 965 de oameni au murit inecati sau au fost calcati in picioare de multimea care incerca cu disperare sa paraseasca zona, iar numarul ranitilor a ajuns la 815. Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii prezenta ieri un alt bilant: 843 de morti si 439 de raniti.

Divergentele dintre cele doua ministere nu se rezuma doar la numarul victimelor. Inca de miercuri, ministrul Sanatatii, Abdel Muttaleb Mohammed Ali, sustinator al liderului radical siit Moqtada Sadr, a cerut demisia colegului sau de la Interne, dar si pe cea a ministrului Apararii, pe care ii considera responsabili pentru busculada de la Bagdad. Guvernul a deschis deja o ancheta, iar autoritatile iau in calcul posibilitatea existentei unor "defecte tehnice" la structura podului Al-A’imma care face legatura intre Kadhimiya, unde se afla cea mai mare moschee siita din Bagdad, si Adhamiya, locul celei mai mari moschei sunnite.

In ziua ceremoniei, acesta fusese blocat de puncte de control, ceea ce a ingreunat evacuarea pelerinilor. "Din motive de securitate", dupa cum a afirmat ministrul Apararii, oamenii care aveau acces pe pod trebuiau perchezitionati. Baricadele, punctele de control si sarma ghimpata amplasate la ambele capete ale podului au impiedicat fuga pelerinilor.

Pe langa criza provocata in guvernul de la Bagdad, drama risca sa adanceasca si mai mult conflictul dintre siiti si sunniti, deja divizati de proiectul noii Constitutii. Dupa inlaturarea regimului Saddam Hussein in aprilie 2003, relatiile dintre cele doua principale curente ale Islamului in Irak au fost marcate de tensiuni, exacerbate de dezbaterile asupra Legii fundamentale.

"Chiar daca tragedia nu a fost cauzata direct de rebelii sunniti, impresia va fi ca asa s-a intamplat", apreciaza un expert de la International Crisis Group. "In contextul actual oamenii vor vedea lucrurile prin prisma sectara, ceea ce risca sa alimenteze animozitatile dintre cele doua comunitati", afirma sursa citata. Responsabilii siiti au afirmat ca zvonul raspandit in multime a fost lansat in mod deliberat pentru a provoca tragedia precedata de tiruri de mortiera asupra mausoleului siit. Atacul cu mortiera a fost deja revendicat de o grupare sunnita care are legaturi cu Al-Qaida.

Potrivit ministrului de Interne, Bayan Baqer Sulagh, panica a fost provocata de un "terorist". Pista terorista a fost privilegiata si de presedintele irakian, de etnie kurda, Jalal Talabani. "Aceasta crima odioasa comisa impotriva pelerinilor imamului Musa al-Kazem este dovada salbaticiei teroristilor, care se dedau la un genocid impotriva poporului irakian, excomunicandu-i pe fratii siiti, musulmani autentici", a spus Talabani intr-un mesaj adresat irakienilor.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.