Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pana acum un infocat sustinator al ideii de revitalizare a Euroconstitutiei, s-a aratat miercuri, in Polonia, mai degraba pesimist, subliniind ca Uniunea Europeana va trebui sa se descurce cu actualul tratat care o guverneaza, relateaza EU Observer. "Nu vom avea o Constitutie in viitorul apropiat, este clar acest lucru. Nu am facut rost de nici o formula magica pentru a o readuce la viata", a declarat Barroso, insistand asupra ideii ca UE trebuie sa se descurce cu institutiile pe care le are.

"In locul unor dezbateri interminabile despre institutii, trebuie sa lucram cu ceea ce avem. Vointa politica si leadership-ul sunt mai importante decat institutiile’’, a aratat seful Executivului comunitar, care a participat la ceremonia de aniversare a 25 de ani de la infiintarea primului sindicat liber din statele foste comuniste, "Solidaritatea".

Comentariile presedintelui Comisiei Europene sunt cele mai pesimiste facute pana acum de un inalt oficial al UE in legatura cu Constitutia europeana, arata EU Observer. Mai mult, aprecierile acestuia sunt contrare tendintei generale a blocului comunitar, potrivit careia statele membre se afla intr-o "perioada de reflectie". Aceasta este formula de compromis adoptata de liderii Uniunii la summitul din iunie de la Bruxelles, cand, in lipsa unei solutii concrete, au decis acordarea unui termen de gratie.

Destinata sa eficientizeze Uniunea extinsa, Constitutia europeana trebuie aprobata de toate cele 25 de state membre pentru a intra in vigoare. Pana in prezent, doua state - Franta si Olanda - au respins Constitutia, in timp ce alte 13 au votat in favoare. Pana la intrarea in vigoare a Constitutiei, UE este guvernata de Tratatul de la Nisa, din 2000.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.