"Sa pastram cateva momente de tacere si sa ne amintim de cei care si-au pierdut viata sau au fost raniti de catre teroristi acum un an", le-a transmis Vladimir Putin miilor de oameni adunati sa il vada la Universitatea Agricola de Stat din Cuban, informeaza Itar-Tass. Presedintele rus a preferat sa comemoreze victimele atentatului terorist din urma cu un an alaturi de tineri, motivul principal fiind acela ca majoritatea victimelor atentatului au fost copii.

"La un an de la teribila tragedie din Beslan, milioane de oameni din tara noastra, dar si din afara, oricine are o inima isi aminteste cu durere de aceasta tragedie", a mai spus Putin. Presedintele rus s-a vazut vizat in ultimele zile de numeroase critici din partea celor care si-au pierdut rude la Beslan. Criticile s-au intensificat dupa ce liderul separatistilor ceceni, Samil Basaiev, a remis in urma cu doua zile pe un site de internet informatia ca serviciile speciale ruse sunt principalele vinovate, si ca ele ar fi "deschis drumul" separatistilor catre Beslan, stire care a inflamat si mai mult cercul celor care il criticau pe Putin pentru masacrul din urma cu un an.

In curtea scolii numarul 1 din Beslan s-au adunat aproximativ 2000 de persoane, majoritatea dintre ei fiind copii, zidurile fostei unitati de invatamant fiind ornate cu flori si fotografii ale celor ucisi. Locuitorii au depus flori si lumanari in sala de sport, unde peste 1.300 de persoane au fost captive timp de trei zile si pe ai carei pereti au fost asezate fotografiile celor care au murit - copii, profesori si parinti, precum si ale celor care au incercat sa ii salveze.

Autoritatile ruse au fost supuse ieri unui moment jenant, atunci cand membre ale Comitetului Mamelor din Beslan au cerut azil politic in strainatate, intr-o scrisoare adresata "sefilor de stat din tarile democratice". Zeci de locuitori ai orasului Beslan - "mame, tati, apropiati ai ostaticilor care au fost torturati de teroristi, tradati de politicieni, de functionari, de fortele de ordine si de presedinte" - au semnat scrisoarea intitulata "Nu dorim sa traim in Rusia".

Presa scrisa a reiterat ieri "intrebarile fara raspuns". "Beslan: zece intrebari fara raspuns", se poate citi pe prima pagina a cotidianului "Izvestia", deasupra unui semn de intrebare negru. Ziarul ridica semne de intrebare in legatura cu deznodamantul controversat al luarii de ostatici, mai ales fata de atacul cu tunuri si eventuala fuga a rapitorilor, in timp ce autoritatile sustin ca a supravietuit un singur terorist, care a fost arestat.

"Un an mai tarziu, inca nu exista raspunsuri", scrie "Vremia Novosti". "De ce teroristii au reusit sa patrunda la Beslan, in urma cu un an?", se intreaba "Kommersant", lasand sa se inteleaga ca vina apartine autoritatilor ruse. Autoritatile ruse si-au dat ieri in petec, arestand un un corespondent al postului Radio Liberty din Osetia de Nord (Caucaz), Iuri Bagrov, caruia i s-a reprosat ca nu are acreditare speciala pentru a asista la ceremonie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.