Turcia a declansat ieri un conflict diplomatic in buna regula, afirmand, prin vocea ministrului de Externe Abdullah Gul, ca ideea unui parteneriat strategic cu UE, ca alternativa la aderare, avansata de liderul opozitiei germane, conservatoarea Angela Merkel, este "imorala". Intr-un interviu publicat ieri de cotidianul "Turkish Daily News", Gul a spus ca propunerea anuleaza practic eforturile comune de jumatate de secol vizand aderarea Turciei la UE si ar avea ca efect slabirea relatiilor dintre cele doua parti.

Abdullah Gul l-a acuzat implicit pe presedintele francez, Jacques Chirac, ca doreste sa "exploateze" dosarul cipriot in scopuri electorale. "Observ cu regret ca o problema cruciala cum este integrarea Turciei in UE este exploatata de unele medii pentru obiective de politica interna pe termen scurt", a spus seful diplomatiei turce.

Presedintele Chirac a reafirmat luni ca Turcia trebuie sa aduca "clarificari" privind pozitia sa fata de Cipru, tara pe care refuza sa o recunoasca, subliniind, de asemenea, ca Franta isi va respecta angajamentele fata de Ankara. Ieri, UE a anuntat intentia de a-i raspunde Ankarei pe aceasta tema, subliniind ca Bruxelles-ul nu recunoaste decat guvernul grec al insulei, divizate din 1974. Disputa a facut valuri ieri si la Viena, ministrul de Externe Ursula Plassnik anuntand ca Austria va cere Uniunii sa gaseasca o solutie mai realista decat aderarea cu drepturi depline.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.