In urma cu un an, la 1 septembrie, incepea la Beslan cea mai grava criza cu luare de ostatici din istoria Rusiei, incheiata tragic cu uciderea a aproximativ 330 de civili din care 186 erau copii. La un an de la clipele de groaza din Osetia de Nord, rudele victimelor si autoritatile ruse comemoreaza disparitia celor ucisi printr-o serie de manifestari la care isi aduc concursul si autoritatile ruse, in frunte cu presedintele Vladimir Putin.

Manifestarile de anul acesta au fost inflamate de liderul teroristilor ceceni, Samil Basaiev, liderul gruparii care a revendicat luarile de ostateci. Acesta a acuzat, marti, serviciile secrete ruse ca "i-au deschis un coridor" catre Osetia de Nord, unde se afla Beslanul, in ideea ca il vor atrage intr-o cursa, informeaza Mediafax. "Incepand de la 31 august 2004, serviciile secrete ne-au deschis un coridor pentru operatiuni de recunoastere", a declarat Bassaiev intr-un text publicat pe site-ul www.kavkazcenter.com.

In acest mesaj, Bassaiev declara ca a fost "impins" sa-si aleaga drept tinta scoala din Beslan, pentru a dejuca planurile serviciilor secrete ruse, care ar fi infiltrat un agent printre rebeli. Misiunea acestui agent era de a-l instiga pe liderul razboinic cecen sa puna la cale un raid impotriva Vladikavkazului, capitala Osetiei de Nord, facandu-l sa creada ca exista un pasaj care faciliteaza trecerea frontierei osete. "Serviciile secrete ruse urmau sa atraga intr-o ambuscada gruparea, la sosirea acestuia la Vladikavkaz, si sa elimine membrii acesteia, iar Khodov (agentul rus) trebuia sa se ascunda in sistemul de canalizare", a adaugat Bassaiev.

Declaratiile care incrimineaza indirect oficialitatile ruse pentru masacrul de la Beslan au fost comentate miercuri de Nikolai Sepel, procurorul general-adjunct al Rusiei, informeaza Rompres. "Ancheta nu dispune de nici o informatie cu privire la un presupus rol al serviciilor speciale in ocuparea scolii din Beslan la 1 septembrie anul trecut", a spus Sepel.

Guvernul rus nu a ramas imun la criticile pe care le primeste din partea celor care si-au pierdut copii in masacrul de acum un an. Oficialitatile ruse au decis, ieri, sa acorde un nou ajutor de 11, 6 milioane de ruble (aproximativ 403.000 $) din fondurile de rezerva sub forma de compensatii pentru cei care si-au pierdut rude la Beslan, informeaza Itar-Tass.

Presedintele rus, Vladimir Putin, se va intalni pe 2 septembrie la Kremlin cu membrele Comitetului Mamelor de la Beslan. La 3 septembrie, la Moscova, va fi tinut un minut de reculegere, la ora locala 13.05, in amintirea tuturor victimelor ucise exact in urma cu un an, informeaza "Ria Novosti".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.