Razboiul din Irak costa mai mult decat cel din Vietnam, este concluzia unui raport intocmit de doua institute americane specializate, care evalueaza in prezent costurile operatiunilor americane in Irak la 186 milioane de dolari pe zi, adica 5,6 miliarde de dolari pe luna. Media pe luna a operatiunilor in Vietman este de 5,1 miliarde de dolari, evaluare ajustata luand in calcul inflatia.

Autorii remarca faptul ca razboiul din Irak il costa pe fiecare american 727 de dolari si este din acest punct de vedere cel mai scump efort militar al SUA din ultimii 60 de ani. Congresul a aprobat pana acum 204,4 miliarde de dolari pentru razboiul din Irak si este pe punctul de a aproba alti 45,3 miliarde de dolari.

Evaluarile oficiale ale Congresului arata ca in urmatorii zece ani SUA vor cheltui pentru operatiunile din Irak si Afganistan inca 393 miliarde de dolari, in conditiile in care vor reusi sa-si reduca efectivele desfasurate in aceste tari la 50.000 pana in 2010. Prin urmare, suma va depasi cele 600 de miliarde de dolari cheltuiti in timpul razboiului din Vietnam.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.