Milioane de polonezi au sarbatorit, ieri, implinirea a 25 de ani de la infiintarea primului sindicat liber din statele comuniste europene - "Solidaritatea". La santierul naval din orasul Gdansk, din nordul Poloniei au venit reprezentanti a 30 de guverne si alti invitati de seama, printre care presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso si presedintele Germaniei, Horst Koehler, pentru a omagia inceputul miscarii care a dus la prabusirea comunismului.

Totul a inceput de la protestele muncitorilor de la santierul naval "I.V. Lenin", manifestatii conduse de electricianul de 37 de ani Lech Walesa. Pe 31 august 1980, guvernul comunist de la Varsovia a semnat un acord cu muncitorii grevisti de la Gdansk, eveniment care a deschis calea infiintarii sindicatului "Solidaritatea", condus de Lech Walesa.

"Solidaritatea" a primit o grea lovitura in 1981, cand presedintele polonez, generalul Wojciech Jaruzelski a decretat legea martiala. Decizia nu i-a speriat pe sindicalisti, care si-au continuat miscarile de protest, avand in memorie mesajul papei Ioan Paul al II-lea: "Nu va temeti". In 1989, "Solidaritatea" a castigat alegerile din Polonia, iar in fruntea guvernului a fost numit un ne-comunist.

La un sfert de secol de la debutul miscarilor de protest de la Gdansk, euro-deputatii polonezi au propus marcarea zilei de 31 august ca "Ziua Europeana a Solidaritatii si Libertatii". Propunerea urmeaza a fi dezbatuta de catre Parlamentul European in urmatoarele saptamani. "Aceasta zi a marcat inceputul unui proces care a dus la caderea comunismului si a reunificarii Europei", a declarat deputatul Janusz Lewandowski. "Mesajul 'Solidaritatii>> ramane valabil astazi - ca marile schimbari din Istorie sunt posibile fara recurgerea la violenta si terorism", a adaugat Lewandowski.

Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat ca spiritul "Solidaritatii" - care a fost forta conducatoare in revolta non-violenta din anii ’80 - este necesar in Uniunea Europeana de astazi. "Spiritul solidaritatii, care a ars atat de stralucitor la Gdansk acum 25 de ani, ramane viu. Este unul dintre cele mai mari cadouri facute de Polonia Europei", a declarat Barroso. "Nu exista libertatea adevarata fara solidaritate. Nu poate exista nici Uniunea Europeana fara solidaritate", a precizat Barroso.

In cadrul unei conferinte dedicata implinirii a 25 de ani de la infiintarea "Solidaritatii", Zbigniew Brzezinski, fost consilier pentru securitate nationala al presedintelui american Jimmy Carter, a declarat ca presedintele rus, Vladimir Putin, este "un vestigiu al epocii sovietice". "Presedintele Vladimir Putin este un vestigiu al epocii sovietice, fiind inconjurat de oameni care au fost formati de KGB", a declarat Brzezinski, american de origine poloneza, invitat la conferinta consacrata "Solidaritatii". "Totusi, tinerii rusi sunt deschisi, inteligenti, invata mult. Cred ca, in zece ani, noul presedinte al Rusiei nu va mai fi un cadru al KGB, ci mai degraba un om format la Harvard sau la London School of Economics", a adaugat Brzezinski.

Pe de alta parte, sindicalistii de pe santierele navale din Gdansk s-au delimitat de festivitatea oficiala si au organizat, ieri, propria ceremonie. Sindicalistii au protestat astfel fata de scaderea activitatii societatii la care lucreaza. "Nu ne amestecam cu personalitati, pentru ca ele nu se intereseaza deloc de noi", a declarat Karol Guzikiewicz, vicepresedintele sindicatului "Solidaritatea santierelor".

O delegatie de angajati a depus, ieri dimineata, o coroana de flori la un monument dedicat muncitorilor ucisi in timpul reprimarii sangeroase a revoltei din 1970, situat in fata celebrei porti numarul doi a santierului. In prezent, la Gdansk lucreaza circa 3.000 de persoane, fata de 17.000, si nu se mai construiesc decat trei nave pe an, fata de circa 30, in trecut.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.