Gaura din stratul de ozon s-a marit in mod spectaculos, in august, deasupra Antarcticii.

Gaura din stratul de ozon s-a marit in mod spectaculos, in august, deasupra Antarcticii, iar acest fenomen continua si ar putea atinge nivelul maxim din acest an in septembrie, potrivit datelor obtinute de la satelitul european Envisat, a anuntat Agentia Spatiala Europeana (ESA).

Incepand de la jumatatea lunii august, Envisat a inregistrat o extindere a gaurii din stratul de ozon de ordinul a zece milioane de kilometri patrati, la Polul Sud. Totusi, dimensiunile acesteia nu au depasit maximele atinse in 1996 si 2000, a precizat ESA intr-un comunicat dat publicitatii marti. Spectometrul SCIAMACHY al Envisat, conceput pentru a masura prezenta diferitilor componenti atmosferici din stratosfera si troposfera, permite urmarirea constanta a nivelului de ozon la scara planetara si dispune de o baza de date inca de la jumatatea anului 1990.

Stratul de ozon din stratosfera protejeaza viata pe Terra impotriva radiatiilor ultraviolete. Acesta este amenintat de prezenta, in atmosfera, a anumitor substante chimice, denumite CFC. Interzise de protocolul de la Montreal, din 1987, CFC erau substante care initial au fost utilizate pe scara larga mai ales in productia de frigidere.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.