Asociatia "Reporteri fara frontiere" (RSF) a anuntat ca numarul ziaristilor morti in Irak, in cei doi ani si jumatate de conflict, l-a depasit pe cel al jurnalistilor disparuti in Vietnam, in 20 de ani, relateaza Reuters.

Potrivit datelor furnizate de RSF, in Irak au decedat 66 de ziaristi, ultima victima fiind un angajat al Agentiei Reuters. In cei aproximativ 20 de ani de razboi din Vietnam si-au pierdut viata 63 de jurnalisti. In timpul conflictului din fosta Iugoslavie, dintre 1991-1995, au murit 49 de ziaristi, iar 57 de oameni de presa si 20 de asistenti media si-au gasit sfarsitul in perioada razboiului civil din Algeria, inceput in 1993 si incheiat in 1996.

Ultimul ziarist victima a razboiului din Irak, Waleed Khaled (35 de ani), a fost impuscat de militarii americani in timp ce conducea masina agentiei Reuters spre un punct de control din districtul Hay al-Adil. "O echipa a agentiei de stiri Reuters era in misiune pentru a relata despre asasinarea a doi politisti in Hay al-Adil.

Fortele americane au deschis focul, l-au ucis pe Waleed Khaled si l-au ranit pe cameramanul Haider Kadhem", a anuntat un reprezentant al ministerului irakian de Interne. Un purtator de cuvant al Armatei americane a precizat ca soldatii SUA au "ripostat unui atac terorist" in urma caruia au fost ucisi doi politisti irakieni. Intrebat despre uciderea ziaristului de la Reuters, ambasadorul SUA la Bagdad a raspuns: "Cateodata se mai comit si greseli".

Pe de alta parte, fortele militare americane au anuntat ca l-au ucis pe militantul al-Qaeda cunoscut sub numele Abu Islam, transmite Reuters. Impreuna cu Abu Islam au fost lichidati mai multi luptatori al-Qaeda, intr-un raid aerian desfasurat in provinciile Husayba si Karabila, in apropierea granitei Irakului cu Siria. Potrivit unui responsabil al spitalului din Qaim, in raidul aviatiei americane si-ar fi pierdut viata 47 de persoane.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.