Benjamin Netanyahu (foto), principalul rival al premierului Ariel Sharon in cadrul Partidului Likud, si-a anuntat oficial, ieri, candidatura pentru conducerea formatiunii politice, relateaza Mediafax.

Netanyahu a demisionat din functia de ministru de Finante la 7 august, cu o saptamana inaintea inceperii aplicarii planului de retragere din coloniile evreiesti din Fasia Gaza si Cisiordania. Netanyahu a denuntat acest plan, care, in viziunea sa tradeaza ideologia traditionala a Likud, favorabila constituirii "Marelui Israel" (ale carui granite se suprapun celor biblice).

Ca urmare a deciziei unui tribunal intern al Likud, cei aproximativ 3.000 de membri ai Comitetului central ai formatiunii trebuie sa se reuneasca in perioada 25-26 septembrie, pentru a se pronunta asupra organizarii alegerilor primare. Cei 150.000 de membri ai partidului isi vor alege apoi presedintele, care va deveni si candidatul partidului pentru functia de premier la urmatoarele alegeri parlamentare. Legislatura actuala se incheie in noiembrie 2006.

Tot ieri, majoritatea locuitorilor din colonia evreiasca Tene-Omarim, situata in apropiere de Hebron (sudul Cisiordaniei), au solicitat evacuarea in Israel, precum si indemnizatii pentru instalarea pe teritoriul statului evreu, a anuntat, marti, unul dintre reprezentantii colonistilor. "Peste 80 la suta dintre locuitorii din Tene-Omarim au semnat o scrisoare prin care solicita sa fie evacuati si sa profite de legea privind indemnizatiile" acordate colonistilor evacuati, a precizat Eliezer Wieder, la postul public de radio din Israel.

"Bariera de securitate pe care Israelul o construieste in Cisiordania nu ne inglobeaza si trece la cinci kilometri de Tene-Omarim (...) Nu am venit aici pentru a deveni palestinieni, iar casele noastre au devenit nevandabile", a adaugat el. Aceasta colonie numara 85 de familii, cele mai multe apartinand evreilor ultraortodocsi.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.