Comisia Europeana va propune saptamana aceasta o noua legislatie privind imigratia, care ar putea irita state ca Marea Britanie si Franta, care pledeaza pentru masuri radicale de combatere a terorismului.

Potrivit Reuters, Comisia a stabilit, dupa indelungi dezbateri, ca nu sunt necesare actiuni mai dure impotriva persoanelor suspectate de terorism sau a radicalilor religiosi si politici. Recent, Marea Britanie, care a pierdut 52 de oameni in atentatele de la 7 iulie, a anuntat ca-i va expulza pe strainii care incurajeaza si incita la terorism. In contrast, Comisia Europeana considera ca legislatia UE prevede deja expulzarile din ratiuni de securitate. De fapt, Comisia tinteste, prin noua legislatie, imigratia ilegala, anuntand ca ii va trimite acasa pe cei care nu au primit azil si pe imigrantii ilegali.

In general, din proiectul de legislatie reiese faptul ca CE se pronunta pentru politici mai precaute, care sa promoveze mai degraba dialogul, educatia si integrarea sociala ca solutii pentru combaterea extremismului. Comisarul european pe probleme de justitie si securitate, Franco Frattini, a declarat ca o aplicare scrupuloasa a "noilor clauze" ar fi modul cel mai potrivit de intarire a securitatii.

Potrivit documentului, sunt si cazuri in care expulzarile nu se recomanda din cauza ca poate exista un interes national in pastrarea unor suspecti de terorism in propria custodie. "S-ar putea ca expulzarea suspectilor de terorism sa nu fie intotdeauna in interesul statului respectiv. Uneori, poate ca e de preferat inculparea acestora sau retinerea lor", se arata in proiectulde legislatie pe care l-a obtinut agentia Reuters.

Exista, totusi, o prevedere potrivit careia persoanele deportate din ratiuni teroriste nu mai au dreptul sa intre in statele UE. Cei carora le-a fost respinsa cererea de azil sau au fost prinsi locuind ilegal pe teritoriul UE vor avea la dispozitie patru saptamani pentru a parasi de bunavoie statul respectiv, se arata in proiect. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie sa fie semnat de toate cele 25 de state membre.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.