Cornelis Pieter Veerman a muncit din greu si a petrecut pe masura impreuna cu omologul sau roman Gheorghe Flutur in judetul Suceava

Venit la inceputul acestei saptamani in vizita, in judetul Suceava, pentru doua zile, ministrul agriculturii din Olanda, Cornelis Pieter Veerman, a avut surpriza sa fie pus la munca de jos. Oficialul olandez a muls vaca si a cosit ca un simplu taran, la mare concurenta cu omologul sau de la Bucuresti, Gheorghe Flutur. Si pentru ca in Bucovina se obisnuieste ca orice zi de munca sa se incheie cu o petrecere, cei doi ministri au ascultat muzica traditionala din zona si au dansat pana noaptea tarziu.

La coasa si la muls vaca

Ajuns in Romania cu cateva ore intarziere din cauza unor probleme tehnice la avion, ministrul olandez al agriculturii, Cornelis Pieter Veerman, a intrat rapid in atmosfera zonei Bucovinei, locul de bastina al omologului sau roman, Gheorghe Flutur. Dupa o scurta pauza pentru cazarea oaspetilor la o pensiune din Voronet, cele doua delegatii au vizitat o ferma familiala din Campulung Moldovenesc, specializata in cresterea animalelor, in special a bovinelor, si care este realizata in proportie de 50% prin contributia fermierului si 50% prin programe finantate de statul roman.

La acest obiectiv, ministrul olandez a avut ocazia sa vada cum se realizeaza manual lana, cu instrumente traditionale, si sa guste produse din zona Bucovinei. Urmatoarea locatie prinsa in programul acestei vizite a fost o proprietate individuala din localitatea Pojorata unde, spre deliciul celor prezenti, cei doi ministri si-au etalat calitatile in cosit si la muls vacile. Tot aici, delegatia olandeza a vazut un mic atelier de facut dranita, in care mesterii lucrau cu unelte folosite acum sute de ani. In aceeasi locatie, oaspetii au vizitat o casa batraneasca specifica Bucovinei si s-au "infruptat" din renumitele sarmale bucovinene, balmos si afinata traditionala.

Muzica si voie buna

Ultima locatie vizitata in prima zi de delegatia olandeza a fost pastravaria de la Valea Putnei, administrata de Regia Nationala a Padurilor. La finalul primei zile, delegatia olandeza a avut parte, la pensiunea unde a fost cazata, de un program special de muzica si dansuri romanesti si, din nou, de mancaruri specifice zonei. Ieri, in a doua si ultima zi a vizitei, ministrul olandez a mers la Manastirea Voronet si la o stana din Ilisesti.

In cele doua zile, ministrul Flutur a discutat cu omologul sau olandez problemele cu care se confrunta agricultura din tara noastra. "M-am simtit foarte bine. Am fost impresionat de frumusetile tarii dumneavoastra si ma intorc acasa cu sentimentul ca legaturile dintre Romania si Olanda au fost acum consolidate", a declarat, la plecare, Cornelis Pieter Veerman.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.