Ziarul moscovit "Vremia Novostei" a anuntat ca presedintele rus Vladimir Putin ar putea interveni decisiv in campania electorala din Germania in favoarea prietenului sau Gerhard Schroeder. Potrivit publicatiei, Putin intentioneaza sa semneze un acord de cooperare economica, la Berlin, cu cancelarul Gerhard Schroeder, pe 8 septembrie, cu doar zece zile inaintea desfasurarii alegerilor anticipate din Germania. Initial, acordul economic ruso-german urma sa fie semnat la mijlocul lunii octombrie.

Un consortiu international format din compania de stat ruseasca Gazprom si firmele germane E.ON Ruhrgas si Wintershall va construi conducta prin care Rusia va furniza gaze naturale tarilor din vestul Europei. Gazprom va detine controlul pachetului majoritar, cu 51% din actiuni, in timp ce E.ON Ruhrgas si Wintershall isi vor imparti restul actiunilor. Conducta va lega orasul rusesc Sankt Petersburg de localitatea Greifswald din nord-estul Germaniei, pe o lungime de 1.200 de kilometri sub nivelul marii si alti 1.000 de kilometri pe uscat.

Costul initial al proiectului este estimat la 5,7 miliarde de dolari, iar lucrarile de constructie ar urma sa inceapa in anul 2010. Capacitatea de pompare pe conducta va fi de 55 de miliarde de metri cubi de gaz. Dat fiind amploarea proiectului, analistii politici estimeaza ca alte companii importante se vor alatura proiectului, numele mentionate fiind Royal Dutch/Shell, si Fortum (din Finlanda), noteaza "Vremia Novostei". Proiectul conductei nord-europene este sprijinit nu numai de actuala putere social-democrata de la Berlin, ci si de Opozitia crestin-democrata.

Pe langa sprijinul economic acordat lui Schroeder, Putin a mai anuntat, ieri, ca sustine Berlinul si din punct de vedere politic. "Rusia va sprijini candidatura Germaniei pentru ocuparea unui loc permanent in Consiliul de Securitate al ONU, daca majoritatea statelor membre ale Natiunilor Unite sustin planul de reforme", a declarat Putin. "Credem ca Germania are dreptul de a pretinde acest loc", a adaugat presedintele rus.

Pe de alta parte, la cateva ore de la terminarea summit-ului CSI de la Kazan, Vladimir Putin l-a primit la "dacia" (vila de vacanta, n.r.) prezidentiala Bociarov Ruchei, din statiunea Soci, aflata la Marea Neagra, pe premierul italian Silvio Berlusconi. Presa italiana remarca importantele conotatii economice ale vizitei premierului italian la resedinta de vara a liderului rus.

Premierul italian a abordat mai multe chestiuni economice in discutiile cu presedintele rus, in special initiativele comune din sectoarele telecomunicatiilor, aeronauticii si securitatii sistemelor de telefonie mobila.

Totusi, nici domeniul gazelor naturale nu a fost uitat. "Rusia doreste ca firma Gazprom sa investeasca fonduri suplimentare in sectorul energetic din Italia, inclusiv in retelele de distributie, si este gata pentru masuri reciproce", a declarat presedintele Putin, ieri, la intrevederea cu Silvio Berlusconi. "Rusia este gata sa analizeze posibilitatea investitiilor italiene in sectorul rusesc al gazelor naturale", a mai spus liderul de la Kremlin, care a dat ca exemplu pozitiv cooperarea ruso-germana in acest domeniu.

La randul sau, premierul italian Silvio Berlusconi si-a exprimat speranta ca relatiile economice dintre cele doua state se vor intensifica. "Relatiile noastre personale pot da un impuls relatiilor economice", a precizat si Berlusconi. "Costul fiecarui gest politic rusesc se masoara, de obicei, in sute de milioane de Euro", comenteaza publicatia "Kommersant" de la Moscova.

"De exemplu, chiar inainte ca Silvio Berlusconi sa sara in apararea lui Vladimir Putin, in subiectele Hodorkovski si Cecenia (n.r. - Premierul italian a raspuns, in 2003, la un summit UE-Rusia in locul lui Putin ziaristilor care erau curiosi sa afle amanunte despre campania impotriva companiei Yukos si despre mersul razboiului din Cecenia), firma ENI - despre care se spune ca este apropiata premierului italian, a primit dreptul de a reexporta gazul rusesc spre Europa", aminteste "Kommersant", care adauga: "De data aceasta pretul ar putea fi mai mare. Berlusconi vrea sa obtina de la Putin un acord pentru cresterea numarului districtelor industriale italiene din Rusia".

Presa rusa explica si de ce "prietenul" Silvio a ales acest moment pentru a ridica pretul serviciilor politice. "Experimentatul om de afaceri Berlusconi a calculat totul. In curand, cancelarul german Gerhard Schroeder va parasi scena politica, iar Putin va ramane cu un singur prieten de nadejde: Silvio Berlusconi. Legile afacerilor spun ca, in perioada monopolului, preturile urca", conchide "Kommersant".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.