Presedintele irakian, Jalal Talabani, a declarat ca va refuza sa semneze o eventuala condamnare la moarte dictata impotriva fostului lider de la Bagdad, Saddam Hussein, chiar daca va trebui sa demisioneze. "Odata terminat interogatoriul, Saddam va trebui adus in fata unui tribunal: daca va fi pronuntata pedeapsa cu moartea impotriva lui, nu voi semna", a subliniat Talabani, la postul de televiziune Al-Arabiya.

"Sunt un om de principiu. Nu pot sa tradez principiile mele pentru a-mi salva postul. Daca exista un decalaj intre postul si principiile mele, voi abandona functia si imi voi pastra principiile", a adaugat el. Liderul kurd, ostil pedepsei capitale, a refuzat, luna trecuta, sa semneze primele condamnari la moarte pronuntate de la prabusirea regimului lui Saddam Hussein, in aprilie 2003, solicitand adjunctului sau sa semneze decretul de executie.

Fost lider kurd de gherila, care a luptat impotriva regimului Saddam, actual sef al statului irakian crede ca sentinta va fi pronuntata inainte de terminarea mandatului sau, in conditiile in care procesul fostului dictator va incepe in urmatoarele doua luni. Saddam Hussein s-a intalnit saptamana trecuta cu avocatul sau si cu judecatorul care ii instrumenteaza cazul si a confirmat ca a renuntat la restul echipei care il reprezenta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.