Teroristul iordanian Abu Mussab al-Zarqawi, liderul organizatiei Al-Qaida din Irak, ar putea pregati o actiune de anvergura in Europa, informeaza surse din serviciile europene de informatii, citate de revista americana "Time", in editia electronica.

Potrivit informatiilor obtinute de reporteri, liderul terorist ar putea superviza teroristi foarte bine antrenati care pun la cale un atentat "de mari proportii" pe teritoriul european. Potrivit "Time", al-Zarqawi ar fi vorbit cu un alt lider Al-Qaida despre existenta unor celule inactive pe teritoriul Iranului si Turciei. Aceste celule s-ar putea afla in legatura cu grupurile care sustin Jihadul de pe teritoriul Europei si care initial nu aveau nici o legatura cu Al-Qaida.

"Ne temem ca grupuri relativ lipsite de experienta de pe teritoriul Europei ar putea sa se alieze cu celule teroriste din Afganistan, ai caror membri sunt bine antrenati, toate acestea sub influenta lui Al-Zarqawi", a declarat Roland Jacquard, expert francez in domeniul terorismului.

Crearea unor tabere de antrenament

Oficialii europeni au precizat ca au obtinut aceste informatii pe baza unor interogatorii ale lui Abu Faraj Al-Libbi, un lider Al-Qaida, capturat in mai, in Pakistan. Potrivit sursei citate, se pare ca Al-Zarqawi i-ar fi scris lui Al-Libbi despre crearea unor tabere de antrenament in Iordania, Turcia, Siria sau Liban, exprimandu-si speranta ca recrutii ar putea invata acolo mai multe limbi europene pentru a facilita organizarea unor atacuri teroriste in Europa.

In urma cu cateva luni, au circulat zvonuri ca Abu Musab al-Zarqawi ar fi grav ranit. De atunci, organizatia pe care o conduce a revendicat numeroase atentate, inclusiv cele care au vizat mai multe vase americane stationate in Marea Rosie. Al-Zarqawi este cautat in continuare de fortele americane, care ofera in schimbul capturarii sale o recompensa de 25 de milioane de dolari.

Balcanii - rampa terorismului european

In plus, arestarea in Serbia a unui important terorist marocan a crescut temerile privind existenta unor celule Al-Qaida in zona Balcanilor, unde stationeaza mii de militari americani si ai altor state implicate in mentinerea pacii. Potrivit Associated Press, Abdelmajid Bouchar, in varsta de 22 de ani, care era cautat pentru implicare in atentatele de la Madrid de anul trecut, a fost capturat la gara din Belgrad in iunie. Arestarea, dezvaluita la inceputul lunii august, a condus la ideea ca regiunea balcanica ar putea reprezenta un rai al gruparilor teroriste afiliate Al-Qaida, din cauza granitelor permeabile, a sistemelor de securitate neperformante, a coruptiei si crimei organizate.

Zoran Dragisici, expert in domeniul terorismului de la Facultatea de Aparare din Belgrad, a afirmat ca "Balcanii reprezinta o trambulina pentru terorismul european", avand in vedere ca aici "poti sa cumperi orice, inclusiv libertatea, cu cateva mii de euro". "Statele de aici sunt slabe si corupte. Poti sa faci orice aici", a adaugat el.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.