Uzbekistanul a anulat un contract de livrare de gaze catre Kirgizstan, ca represalii dupa transferul refugiatilor de la Andijan in Romania, au anuntat, ieri, autoritatile kirgize, citate de AFP.

"In data de 19 iulie, am semnat un acord privind livrarile de gaze din Uzbekistan. La sfarsitul lunii iulie, dupa ce autoritatile noastre au acceptat evacuarea umanitara a 439 de refugiati in Romania, Taskentul a rupt acordul", a declarat Kubanicebek Jusopov, vicepresedintele companiei Kirghigaz, fara a preciza motivele intarzierii anuntului. El a precizat ca tara sa, care depindea in totalitate de Uzbekistan pentru livrarile de gaze, a incheiat un acord cu Kazahstanul, care va incepe livrarile la 1 septembrie.

Gazduirea provizorie in Romania a celor 439 de refugiati uzbeci evacuati de ONU din Kirgizstan, pe data de 29 iulie, a provocat nemultumirea autoritatilor uzbece, care exercita in continuare presiuni asupra autoritatilor kirgize pentru a-i extrada pe refugiatii ramasi pe teritoriul acestei tari.

Uzbecii aflati in Kirgizstan au fugit din tara in luna mai, dupa ce trupele guvernamentale au reprimat violent manifestatiile de la Andijan, provocand moartea a sute de persoane, conform organizatiilor neguvernamentale.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.