Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a intalnit la Kazan cu liderii a trei state din Comunitatea Statelor Independente, pentru a discuta crearea unei zone comerciale libere in fosta zona sovietica. intalnirea a avut loc dupa summitul din ziua precedenta, cu toate membrele CSI.

Desi atat Rusia, Belarus, Kazahstan, cat si Ucraina au agreat acum doi ani proiectul spatiului economic comun, noul presedinte "portocaliu" al Ucrainei, Viktor Iuscenko, a declarat acum ca tara sa "nu mai este pregatita" sa faca fata proiectului decat "treptat". Spatiul Economic Comun pe care vrea sa-l instituie liderul de la Kremlin impreuna cu cei trei vecini importanti ai Rusiei urmareste sa faca fata mai bine concurentei occidentale si cresterii economice explozive a Chinei din ultimii ani. El va consta dintr-un set de reguli vamale, fiscale si tarife de transport unice, iar liderul de la Kremlin s-a gandit ca aceste idei vor fi cu mult mai clar intelese de presedintele kazah, Nursultan Nazarbaiev, cel al Republicii Belarus, Alexandr Lukasenko, si de Viktor Iuscenko al Ucrainei, pe parcursul unei calatorii cu metroul.

Imaginile cu Putin sustinandu-si teoria in fata altor trei sefi de stat pe bancheta vagonului de metrou au facut rapid inconjurul lumii. Presedintii georgian si ucrainean, Mihail Saakasvili si Viktor Iuscenko, doi "revolutionari" prooccidentali, au afisat, sambata, la Kazan, dorinta lor de a ramane in Comunitatea Statelor Independente, in timp ce Turkmenistanul a luat distanta fata de aceasta organizatie dominata de 14 ani de Moscova. "Georgia nu considera ca potentialul CSI este epuizat", a afirmat presedintele georgian.

Modernizarea Comunitatii Statelor Independente se anunta "extrem de dificila", dar toti membrii au vointa de a coopera, a dat asigurari presedintele rus, Vladimir Putin. "Chestiunile legate de modernizare sunt profunde si extrem de dificile, noi avem abordari diferite, dar cautam o solutie prin dialog", a declarat el, la sfarsitul summitului CSI.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.