Adunati cu greu in coalitie, aliatii se incaiera deja pe zonele banoase

Doar o saptamana a fost suficienta pentru coalitia guvernamentala de la Sofia - construita timp de aproape doua luni sub bagheta presedintelui bulgar Gheorghi Parvanov si formata din Partidul Socialist Bulgar (PSB), Miscarea Nationala Simeon al II (MNS II) si Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL) - ca sa intre in prima faza de descompunere. Estimarile care dadeau drept sigura formarea unei majoritati parlamentare ce urmeaza sa conduca Bulgaria pe drumul integrarii in Uniunea Europeana s-au dovedit a fi prea optimiste, comenteaza cotidianul bulgar "Novinar", citat de Rompres.

Masinaria coalitiei, unsa in graba, a inceput sa scartaie si sa se zgaltaie, iar zguduiturile cele mai insemnate au venit nu de la ministrii care si-au negociat fotoliile pastrand principiul algoritmului, ci de la oamenii din al doilea esalon.

Impartire cu scandal

Dupa patru ani la putere, oamenii din jurul fostului premier Simeon de Saxa Coburg-Gotha au realizat ca nu numai bugetul statului, ci si casele de bani ale partidelor depind de administratorii locali, care dispun de o putere aproape absoluta in teritoriile pe care le au in subordine. Primul scandal serios din coalitia de guvernare a izbucnit tocmai pe tema controlului la nivel regional, MNS II refuzand sa se multumeasca cu resturile de la masa celor mari. Marile orase pe care PSB (condus de noul premier, Serghei Stanisev) si aliatul sau, MDL (condus de Ahmed Dogan) si le-au impartit frateste sunt ca un magnet pentru investitii, iar controlarea lor este importanta, scrie "Novinar". Regiunile sarace, care in 2007 ar trebui sa fie inundate de cornul abundentei europene, nu se afla insa in sfera de interes a celor doua partide, fiind lasate cu generozitate aliatului la guvernare, oamenii lui Simeon revoltandu-se fata de aceasta nedreptate.

Ministere paralizate

Lupta pentru obtinerea posturilor de administratori locali a lasat pe plan secund impartirea posturilor de ministru adjunct. Astfel, ministerele la care parlamentul a pus deja conducatori vor ramane pe pilot automat pentru o perioada de timp nedeterminata. In timpul negocierilor in vederea formarii unei coalitii, departamentele ministeriale nu au lucrat, in asteptarea impartirii puterii. In practica, desi are un guvern, tara continua sa functioneze pe pilot automat, deoarece distribuirea neclara a mandatelor aduce dupa sine si neclaritati in ceea ce priveste viitorul functionarilor din ministere, care asteapta sa fie maturati de noua forta politica aflata la putere imediat dupa numirea ministrilor adjuncti. Cu toate ca Legea functionarului public ar trebui sa-i protejeze pe specialisti, acestia sunt intotdeauna in situatia de a-si vedea amenintate posturile, pentru ca noii sefi isi aduc protejatii pe posturile respective.

Socialistii flamanzi se bat pe posturi

Acest fapt este valabil mai ales in ceea ce priveste Partidul Socialist Bulgar, care a stat opt ani in opozitie. Indiferent ca, sub o forma sau alta, PSB a participat si la guvernarea anterioara, foarte putini membri ai partidului au reusit sa se bucure de munca dulce de functionar.

Potrivit "Novinar", sediul central al PSB este ingropat de CV-uri si cereri de serviciu pentru toate ministerele. Dupa unele surse, exista in jur de 250 de candidaturi pentru fiecare loc din administratia de stat si, din aceasta cauza, lupta pentru cel de-al doilea esalon devine tot mai acerba, deoarece socialistii le sunt datori cu posturi nu numai membrilor de partid, ci si unor oameni apropiati sponsorilor lor in campania electorala, comenteaza cotidianul bulgar.

Dat fiind ca PSB vrea sa se apropie tot mai mult de oamenii de afaceri si, pentru a reusi i-ar putea momi pe acestia cu diverse posturi, acest fapt ar avea drept consecinta directa cresterea ponderii oamenilor de afaceri in cadrul aparatului de stat.

Turcii, la teava cu fonduri UE

Partidul etnicilor turci, MDL, care in ultimii 15 ani s-a dovedit a fi cel mai abil in a se mentine la putere, intentioneaza la randul sau sa profite din plin de participarea la guvernare, mai scrie "Novinar". MDL a reusit deja sa concentreze in mainile sale doua dintre cele mai importante domenii pentru viata de zi cu zi - apa si agricultura. Or, tocmai catre aceste domenii se preconizeaza sa se indrepte fondurile europene mult-asteptate.

Interesele financiare ale celor trei formatiuni politice vor duce la aparitia unor disensiuni tot mai puternice in cadrul coalitiei guvernamentale. Din aceste dispute, vor pierde doar doi actori - presedintele Gheorghi Parvanov, care in rolul de garant si parinte al guvernului si-a pierdut deja sansele de a obtine un al doilea mandat, si poporul bulgar, care va trebui sa suporte urmatorul experiment guvernamental pe propria piele, conchide cotidianul bulgar.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.