In pofida schimbarii de regim de la Kiev, in disputa privind soarta Transnistriei nu au survenit modificari majore.

De aceea, SUA s-au declarat gata sa joace un rol mai activ in eforturile de identificare a unei cai de rezolvare pasnica a crizei. Intre timp, comunistii de pe malul stang al Nistrului au estimat ca Moldova incita in mod premeditat starea de spirit, pregatind terenul pentru un conflict armat cu Rusia.

Cei care au pariat ca venirea la puterea in Ucraina a fostei opozitii portocalii va conduce la rapide prefaceri politice in teritoriile din stanga Nistrului s-au inselat. Fara indoiala, ascensiunea fulminanta a lui Viktor Iuscenko i-a insufletit pe analisti si strategi. Inca din luna aprilie, noile autoritati de la Kiev si-au prezentat primele propuneri vizand normalizarea situatiei din teritoriile separatiste, sugestii ce mizeaza inclusiv pe o puternica implicare a SUA si UE in negocierile de pace. In ce priveste OSCE, Organizatia pentru securitate si cooperare in Europa ar urma sa preia conducerea misiunii de pace, unde tonul este dat acum de contingentul rusesc.

Integritate teritoriala

Asternute frumos pe hartie, aceste idei nu si-au gasit, pana acum, transpunerea in practic. E adevarat, proiectul Kievului a fost aprobat de Parlamentul de la Chisinau, fiind, de acum inainte, ca baza pentru viitoarele tratative. Textul tace insa in privinta retragerii fortelor rusesti din Transnistria. Cu toate acestea, Washingtonul si Bruxellesul au acceptat sa ia parte la discutiile in format pentagonal - Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia si OSCE. Si, scria publicatia elvetiana "Neue Zuercher Zeitung", "este mai mult ca sigur ca un rol esential in reglementarea conflictului va fi asumat de SUA. Ambasadorul american la Chisinau, Heather Hodges, declara recent in acest sens ca "Washingtonul se pronunta pentru integritatea teritoriala a Moldovei si doreste sa ajute concret la gasirea de solutii pentru iesirea din impasul politic".

Invitatii oficiale

Dar nici SUA, nici UE nu pot interveni fara solicitarea partilor implicate, care, din varii motive, nu au trimis invitatii oficiale nici la Washington, nici la Bruxelles. Celelalte state care indeplinesc un fel de misiune de mediere refuza, la randul lor, un asemenea demers. Motivul - absenta unei unanimitati de pareri intre Chisinau si Kiev. Conducerea de la Chisinau ar prefera cooptarea Romaniei in procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Ucraina insa nici nu vrea sa auda, temandu-se sa nu piarda batalia pentru suprematie in regiunea Marii Negre.

De aceea spera in ajutorul celor de peste Ocean, dar evita sa faca vreun pas concret. Intre timp, pe Nistru, unde la toamna ar urma sa aiba loc alegeri pentru Sovietul Suprem, partidele politice s-au lansat deja in campania electorala, schitand cele mai apocaliptice scenarii. Potrivit unuia dintre acetea, respingand categoric reluarea dialogului cu Tiraspolul, Moldova urmareste, de fapt, atragerea Rusiei intr-un conflict armat.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.