O insulita din Pacific, care in timpul mareelor se reduce la doar cativa metri patrati, agita apele intre Tokyo si Beijing intr-un moment cand se parea ca vechile dispute dintre cele doua tari s-au mai calmat.
Intentia Japoniei de a construi un far pe atolul Okinotori, situat la 1700 de kilometri sud de Tokyo, pentru a-si confirma drepturile asupra acestuia, nu este vazuta cu ochi buni in China.

Potrivit cotidianului japonez Sankei Shinbun, farul cu energie solara va fi construit in martie 2007, pentru evitarea naufragiilor in zona. In ultimii zece ani, cel putin patru nave au esuat in jurul atolului Okinotori, cunoscut si drept Reciful Douglas. China obiecteaza insa ca Okinotori este doar o insulita nelocuita, care nu poate fi considerata entitate teritoriala in sensul Conventiei ONU privind dreptul maritim. Beijingul refuza, in consecinta, dreptul Japoniei de a constitui o zona economica exclusiva pe o raza de 200 de mile in jurul atolului. In decembrie anul trecut, o nava chineza s-a apropiat de insula fara a cere autorizatia Japoniei, provocand proteste la Tokyo.

Disputa se reaprinde intr-o perioada cand relatiile chino-japoneze par sa se fi normalizat. Tokyo si Beijingul isi exprimau ieri vointa comuna de a convinge regimul nord-coreean sa renunte la programul nuclear. Chiar si "razboiul manualelor" pare de domeniul trecutului, o data cu anuntul guvernului de la Tokyo ca manualele de istorie din Japonia vor fi traduse in chineza pentru a risipi suspiciunile ca ar trece sub tacere crimele de razboi. Mai mult, cele doua tari vor semna maine un acord de cooperare in domeniul telefoniei mobile de a patra generatie (4G), sperand sa contracareze marile firme americane si europene.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.