Vladimir Voronin vrea un tÍte-ŗ-tÍte cu Putin si Iuscenko

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, intentioneaza sa aiba intrevederi particulare cu omologul sau rus, Vladimir Putin, si cel ucrainean, Viktor Iuscenko, cu ocazia summit-ului Comunitatii Statelor Independente (CSI), ale carui lucrari se vor deschide maine, la Kazan, informeaza Rompres. Liderul de la Chisinau doreste sa avanseze un "plan de reformare" a CSI in vederea stimularii activitatii acestui organism, a detaliat o sursa din anturajul lui Voronin. Unele detalii ale propunerii modolvene referitoare la CSI au fost prezentate, marti, la Moscova, in contextul reuniunii ministrilor de Externe din fostul spatiu sovietic, oficialii de la Chisinau apreciind ca reuniunea de la Kazan se va dovedi cruciala pentru viitorul organizatiei.

Rusia si Ucraina, in tabere opuse

Summit-ul CSI se produce intr-un climat tensionat, care va reproduce circumstantele in care s-a desfasurat reuniunea ministrilor de Externe din spatiul fostei Uniuni Sovietice, convocata marti, la Moscova, relateaza presa rusa de ieri, preluata de agentia "Rusia la zi". "Pe masura apropierii summit-ului sefilor de stat din CSI, de la Kazan, intre Ucraina si Rusia apar noi frictiuni, capabile sa declanseze un scandal," noteaza Nezavisimaia Gazeta, citata de "Rusia la zi." "Ultimele complicatii sunt legate de participarea Ucrainei la Spatiul Economic Unic (EEP).

Luni seara s-a aflat de refuzul Moscovei de a include pe ordinea de zi a reuniunii pachetul ucrainean de propuneri. La Kiev, gestul a starnit o puternica nemultumire, pentru ca el a demonstrat, o data in plus, ca Rusia continua sa ramana lider in toate proiectele interstatale din cadrul CSI, inclusiv in EEP. Initiativele ucrainene, care vin in mod traditional in contradictie cu sugestiile altor participanti la EEP, dimpotriva, trebuiau sa devina o noua cerere de independenta fata de pozitia Moscovei in interiorul "celor patru". Formal, refuzul Moscovei a fost explicat prin intarzierea cu care aceste propuneri au venit. Oricum, seful diplomatiei de la Kiev, Boris Tarasiuk, a declarat ca autoritatile tarii sale nu au propus nimic extraordinar.

Concret, se avea in vedere crearea unei zone comerciale libere si a unor noi coridoare de transport, instituirea unor noi reguli de transport al resurselor energetice, de demarcare a granitelor si de simplicare a procedurii de trecere a frontierelor si altele," detaliaza publicatia amintita.

Moscova, in continuare punctul de referinta

Cu ocazia intrevederii de marti din capitala rusa, "fostele republici sovietice au inteles ca aceia care doresc sa ramana pe orbita influentei rusesti isi vor pastra toate privilegiile, inclusiv oportunitatea de a cumpara resurse energetice la preturi scazute," relateaza agentia "Rusia la zi." Spre deosebire de acestea, statele din fostul spatiu sovietic care privilegiaza o relatie cu Occidentul vor suporta consecintele orientarii lor. "Noua linie adoptata de Kremlin in raport cu CSI s-a nascut ca urmare a revolutiilor "colorate".

Moscova a realizat ca tarile din cadrul Comunitatii s-au indepartat atat de mult, incat organizatia ar putea inceta sa mai existe," explica sursa citata. Potrivit estimarilor analistilor rusi, Occidentul a schimbat efectiv conducerea din Georgia si Ucraina si, in acelasi timp, l-a atras de partea occidentala pe presedintele Moldovei, Vladimir Voronin. Totodata, acestia apreciaza ca Occidentul nu intentioneaza sa se opreasca aici, adancind suspiciunile Kremlinului asupra faptului ca urmatoarele victime ale revolutiilor "colorate" urmeaza sa fie Kazahstanul si Belarusul. In fine, potrivit Kommersant, demersul Occidentului se va abate si asupra Rusiei, prin exploatarea punctului vulnerabil al acesteia - Caucazul de Nord, iar Kremlinul intentioneaza sa se protejeze prin revizuirea atitudinii fata de CSI, respectiv prin "transformarea influentei economice a Rusiei in spatiul post-sovietic intr-o influenta politica".

Cu toate acestea, Kremlinul nu doreste sa —restaureze Imperiul Sovietic," ci, dimpotriva, "scopul (Rusiei) este acela de a aduce relatia Moscovei cu Washingtonul si cu structurile europene, de pe teritoriul fostei URSS, la o formula civilizata", mai aminteste "Rusia la zi".