E stare de urgenta. La Berna, de exemplu, asa ceva nu s-a mai vazut. Apa a depasit un metru si jumatate, trasformand strazile inguste in adevarate fluvii dezlantuite.

Germania de Est este si ea sub ape. Culmea, inundatiile au revenit in ajunul alegerilor. La fel ca in urma cu trei ani, cand furia apelor l-a ajutat pe actualul cancelar, Gerhard Shroder, sa castige cursa electorala. Acum, datele problemei s-au schimbat, iar sansele lui Shroder sunt egale practic cu zero.

Apa este cat vezi cu ochii. Pamantul nu mai rezista si se surpa. O ia la vale, ducand cu el sosele, drumuri ferate. Natura pare de nestavilit si, privind in sus spre cerul cenusiu si dusmanos, te intrebi, retoric fireste, daca cineva se razbuna pe noi, oamenii?

Nesabuinta omului

Noi, oamenii, atat de puternici cand este vorba de distrus si nimicit, atat de slabi, vulnerabili si neputinciosi cand Mama natura ne aminteste cine este adevaratul stapan al Pamantului. Si ca noi, oamenii, am incalcat niste reguli, am naruit echilibrul naturii. Iar acum platim pentru nesabuinta noastra. In Bulgaria, bilantul inundatiilor s-a ridicat la 25 de morti. Se anunta un nou val de ploi in nord-vestul tarii. In Elvetia, unde situatia parea sa se redreseze ieri, dupa cateva zile de adevarata disperare, si-au pierdut viata patru persoane, alte doua fiind inca date disparute. In Austria, numarul mortilor este tot de patru. Cadavrul unui barbat a fost descoperit ieri dimineata, in pivnita unei case.

Comparatii electorale

Si in Bavaria situatia parea sa revina la o oarecare normalitate, serviciile de meteorologie anuntand pentru ieri incetarea intemperiilor. "Raul a trecut", au rasuflat usurate autoritatile locale. Cam devreme. Pentru ca localitatile traversate de Dunare, Inn si Isar se pregateau ieri sa faca fata unei cresteri a nivelului Dunarii. "Este mai grav decat in 2002", comentau ziarele germane. Care nu s-au putut abtine sa nu faca o paralela intre inundatiile de acum si cele din 2002. "Inundatiile s-au abatut asupra noastra tot in ajun de alegeri. De data aceasta insa, apele s-au revarsat peste regiunile dominate de opozitie", nota, in acest sens, "Die Tagszeitung".

O situatie imposibila

In urma cu trei ani, ministrul de externe, Joschka Fischer, se deplasa, chiar in ajunul scrutinului, la Dresda. In sondajele de opinie, crestin democratii lui Gerhard Schroder si Partidul Verzilor erau devansati cu 9 puncte de CDU. Agentiile internationale de presa nu dadeau nici o sansa SPD. "Social-democratii nu mai au sperante". Dar s-a pornit ploaia. Si cateva zile nu s-a oprit. In toata aceasta perioada, Schroder nu a avut astampar, deplasandu-se fara odihna dintr-o zona afectata in alta. Cand cerul s-a limpezit, social-democratii depasisera handicapul fata de rivalii lor. Acum, distanta este de 11 procente. Si ploua din nou. "Dar apele", concluziona publicatia citata, "nu-l mai pot scoate din impas pe Schroder si aliatii lui. Actualele inundatii au demonstrat ca, in cei trei ani scursi de la ultimele alegeri, guvernantii nu au facut nimic pentru a preveni un nou dezastru".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.