Tarile europene sunt divizate in privinta celui mai bun mod de raspundere la gripa aviara, relateaza Financial Times. Guvernul olandez le-a cerut fermierilor sa mentina pasarile domestice in spatii inchise pentru a preveni raspandirea virusului H5N1 in tara. Chiar daca cele 80 de milioane de pasari domestice ar fi in siguranta, mai raman cele aproximativ 5 milioane de pasari salbatice, iar acestea ar putea raspandi cu usurinta virusul si ar putea da o lovitura grea industriei olandeze.

Olanda s-a confruntat cu o epidemie de gripa aviara in 2003, cand au murit 30 de milioane de pasari, in aproximativ 2.000 de ferme, pierderilor fiind de milioane de euro.

"Fermierii sunt ingrijorati ca si aceasta epidemie va ajunge in Europa Occidentala. Nimeni nu vrea ca acest lucru sa se intample din nou", a declarat, pentru Financial Times, Klass Johan Osinga, presedintele Uniunii fermierilor din Olanda.

Anul trecut, Olanda a exportat oua in valoare de aproximativ 500 de milioane de euro, fiind al saptelea producator in acest domeniu din Uniunea Europeana. In 2003, Olanda a produs aproximativ 600.000 de tone de carne de pasare.

Londra a neglijat insa eventualele amenintari venite din partea pasarilor migratoare. Departamentul pentru Mediu si Afaceri Rurale a anuntat ca nu intentioneaza sa ia masuri pentru mentinerea pasarilor in spatii inchise. Diviziunea dintre statele europene va fi mai evidenta maine, odata cu reuniunea expertilor veterinari din cele 25 de state membre ale Uniunii Europene. Acestia vor discuta despre tratarea gripei aviare, care a izbucnit luna trecuta in Siberia.

La randul lor, autoritatile de la Berlin iau in considerare cresterea eforturilor pentru prevenirea infectarii cu virusul H5N1, virus considerat responsabil pentru moartea a 62 de persoane in Asia si decesul a sute de mii de pasari.

Descoperirea virusului H5N1 in Siberia a starnit ingrijorarea oficialilor din mai multe state, mai ales ca acesta ar putea fi raspandit in intreaga Europa, odata cu migratia pasarilor spre vest.

Autoritatile de la Budapesta iau in considerare testarea vaccinurilor impotriva gripei aviare pe oameni, indata ce Comitetul farmaceutic ungar aproba aceasta masura, a declarat Emese Ritook, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, citat de Reuters.

Ritook a declarat ca testele pe animale au fost deja incheiate si ca urmeaza probele pe 150 de oameni, printre care si seful doctorilor ungari, Laszlo Bujdoso.

Daca testele vor fi reusite, productia de vaccin va incepe, numai daca Organizatia Mondiala a Sanatatii va constata transmiterea virusului de la pasari la oameni.

Ritook a precizat ca au fost terminate 450 de doze de vaccin, gata pentru teste. In schimb, savantii francezi ridica din umeri fata de perspectiva ajungerii virusului H5N1 in Franta. "In acest domeniu, marja de incertitudine este enorma", a declarat Marc Artois, de la Scoala veterinara din Lyon.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.