Irakienii ar fi trebuit sa aiba o Constitutie pana la 15 august. Au depasit insa termenul, care s-a mutat pana pe 22 august. Politicienii irakieni, inclusiv suniti, insarcinati cu elaborarea noii Constitutii definitive irakiene, au inceput ieri negocierile "ultimei sanse", depunand eforturi sustinute pentru finalizarea proiectului Legii fundamentale si evitarea unei noi amanari de prezentare a documentului in fata Parlamentului, informeaza Mediafax.

Daca si acest termen va fi depasit, Irakul va intra intr-o profunda criza politica cu accente identitare. Daca in Europa Constitutia este rodul negocierilor intre forte politice dominate de doctrine politice, la Bagdad, Constitutia continua sa devina motiv de divergenta intre suniti, siiti si kurzi.

"O noua reuniune a tuturor gruparilor a inceput in cursul diminetii de luni si speram sa se ajunga la un acord inaintea orei fatidice", a declarat negociatorul kurd Mahmud Osman. Osman s-a declarat optimist, apreciind ca documentul va fi incheiat la timp, iar negociatorii nu intentioneaza sa ceara o a treia amanare, insa nu a exclus aceasta posibilitate.

"Cred ca siitii si kurzii vor ajunge la un acord, iar daca sunitii il accepta va fi un lucru bun", a precizat negociatorul kurd, subliniind ca nu se va ajunge la amanarea datei limita decat in conditii extreme. Acest optimism a fost impartasit de negociatorii siiti. "Convorbirile inainteaza in sens pozitiv si cred ca acestea se vor incheia astazi (ieri)", a apreciat la randul sau Jawad al-Maliki, numarul doi in ierarhia Partidului Dawa, al premierului Ibrahim Jaafari.

Un purtator de cuvant al guvernului irakian a declarat insa ca, daca partile nu reusesc sa se puna de acord pana luni seara, Parlamentul de la Bagdad risca sa amane din nou data limita de prezentare a proiectului de Constitutie, pentru a evita dizolvarea legislativului, ales in urma alegerilor democrate din iarna acestui an. Poporul irakian, scapat de teroarea regimului lui Saddam, se vede astazi amenintat la orice ora de insecuritatea generala care domina principalele orase ale tarii, si de o criza politica grava care poate avea consecinte asupra viitorului tarii. Intre timp, mult asteptata Constitutie pare a fi o fata mare, petita simultan de trei voinici. Nici unul nu e imun la farmecele fetei, insa toti par mai degraba preocupati sa nu o ia celalalt, caz in care, fata, ar ramane nemaritata.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.