Daca este sa dam crezare rezultatelor ultimelor sondaje de opinie date publicitatii de presa de la Moscova, actualul lider de la Kremlin nu are rival printre politicienii tarii. Nici printre cei care roiesc zilnic in jurul sefului statului, nici printre liderii regionali, nici printre sefii diferitelor partide politice. Ciudat, dar adevarat, se pare. Desigur, nici Putin nu mai este preferatul tuturor, dar cota lui de popularitate domina categoric topurile preferintelor electorale.

O situatie descurajanta, fireste, pentru elita politica! Ca atare, nu este de mirare ca asa-numita "Problema 2008" - cine-i va urma lui Putin la tronul Rusiei - a devenit deja tema majora de discutii la toate nivelurile societatii. Se vehiculeaza diferite variante, de la amendarea Constitutiei, pentru a-i permite lui Putin un al treilea mandat consecutiv, pana la transformarea statului intr-o republica parlamentara, unde puterea sa fie concentrata in mainile unui Putin-premier.

Doi fosti

Daca nu intervine nimic si se va merge in continuare pe speculatii sterile, alegatorii rusi isi vor pierde cu siguranta si bruma de interes pentru jocurile politice. Noroc ca, din cand in cand, monotonia este rupta de interventii surpriza din partea unor personalitati considerate fara de perspective. Printre care se numara fostul premier, Mihail Kasianov - refugiat in strainatate sub scuza unui concediu prelungit, dupa incercarile Procuraturii ruse de a-l prinde in haturile justitiei pentru abuz de putere si insusire de proprietati ale statului -, si fostul patron al companiei Iukos, Mihail Hodorkovski, condamnat la 9 ani de inchisoare pentru escrocherie si delapidare fiscala.

Pe calea democratiei

Aflat la Londra, Kasianov, care si-a anuntat intentia de a candida la prezidentialele din 2008, a pravalit un val de critici asupra lui Putin, declarand ca, "intr-un interval foarte scurt de timp, in Rusia au disparut practic toate trasaturile unui stat democratic modern". In prefata unei brosuri lansate in capitala Marii Britanii, fostul prim-ministru evidentiaza dintre misiunile lui de viitor "unificarea tuturor fortelor democratice pentru readucerea tarii pe calea democratiei". In context, Kasianov a anuntat ca va reveni la Moscova pana la sfarsitul acestei luni.

Timp suficient pentru ca Hodorkovski sa decida daca accepta sau nu sa candideze pentru un loc de deputat in Duma de Stat, fotoliu eliberat surprinzator tocmai acum prin retragerea unui ales al poporului. Interesant este ca in sondaje fostul oligarh este mai bine plasat decat fostul premier. Nu-i nimic, amandoi joaca pentru tabara liberala.

Schimbare tardiva

Venind parca sa confirme starea deplorabila in care a ajuns Kremlinul dupa anii de guvernare putiniana, un inalt responsabil al presedintiei ruse declara, sub acoperirea anonimatului, ca Moscova nu "a avut si nici nu are vreo putere de influenta asupra CSI". Pe acest fundal, respectivul oficial anunta intentiile Kremlinului de a proceda la o schimbare radicala a politicii sale nu doar in relatiile cu fostele republici sovietice, cat cu Statele Unite si Uniunea Europeana.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.