Spre deosebire de operatiunile din Fisia Gaza, armata israeliana a evacuat cu greutate doua colonii din nordul Cisiordaniei.

Armata israeliana a inceput ieri-dimineata evacuarea simultana a coloniilor Sanur si Homesh, din nordul Cisiordaniei, dupa ce luni incheiasera nesperat de repede retragerea completa din Fisia Gaza. Evacuarea celor doua colonii ar fi trebuit finalizata ieri dupa-amiaza, insa a fost prelungita de opozitia activistilor extremisti de dreapta. Dupa cinci ore de la inceperea operatiunii, fortele de ordine evacuasera in total circa 500 de persoane din cele doua colonii, majoritatea tineri ultranationalisti, veniti ilegal din afara implantarilor pentru a se impotrivi retragerii.

Sute de politisti si graniceri, precum si trupe calare au patruns in Sanur, in spatele unui buldozer care a inlaturat poarta de la intrarea principala in colonie. Fortele de ordine au fost intimpinate de pneuri incendiate, precum si de o ploaie de pietre, oua, sos de rosii, baloane de vopsea si ulei incins. De altfel, potrivit unor oficialitati israeliene, mai multe zeci de soldati si politisti - dintre cei aproximativ 5.000 desfasurati la Sanur - au fost raniti.

Armata a folosit buldozere, ferastraie si tirnacoape, pentru a patrunde in sinagogi si in cladiri in care se baricadasera protestatarii. Acestia erau trasi apoi afara de catre fortele de ordine. Pe acoperisul unei cladiri era afisat un banner pe care scria: "Blestemat sa fie cel care isi alunga din case fratii!" Scenariul s-a repetat la Homesh, unde aproximativ 1.200 de militanti evrei, printre care si militari dezertori, s-au opus fortelor de ordine. Si la Homesh au fost desfasurati aproximativ 5.000 de soldati si politisti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.