Lumea politica britanica a fost bulversata de demisia, miercuri seara, a unuia dintre aliatii de baza ai premierului Tony Blair, ministrul de interne David Blunkett. Demnitarul a fost nevoit sa-si paraseasca functia dupa ce a fost implicat intr-un imens scandal amoros, in cursul caruia s-a dovedit ca a comis abuzuri in favoarea amantei sale.
Timp de trei luni, presa londoneza a relatat fel de fel de amanunte picante referitoare la relatia lui Blunkett cu o femeie casatorita, care, in urma cu doi ani a adus pe lume un baietel, despre care ministrul afirma ca ar fi al sau, lucru pe care mama, Kimberly Quinn, directoare a saptaminalului "Spectator", refuza sa-l recunoasca.

Demnitarul a infruntat cu stoicism toate aceste dezvaluiri, insa a fost nevoit sa demisioneze cind a reiesit ca a facut uz de pozitia sa pentru a facilita obtinerea unei vize de sedere in Marea Britanie pentru bona filipineza a baietelului. Chiar daca in urma cu o saptamina, Tony Blair isi reafirma sprijinul pentru Blunkett, al carui minister se ocupa printre altele de coordonarea politicii antiteroriste, demnitarul a fost nevoit sa demisioneze dupa gasirea unor mesaje electronice in care facea presiuni pentru obtinerea acelei vize.

Telenovela ministeriala a fost ieri subiectul numarul unu al ziarelor britanice, care au insistat pe drama unui om care a invins o soarta potrivnica pentru a ajunge pe culmile puterii, de unde a fost doborit de pasiunea sa pentru o femeie de care s-a si despartit intre timp.

De dragul unui copil

In virsta de 57 de ani, David Blunkett este orb din nastere si a venit pe lume intr-o familie saraca din Sheffield si a ramas orfan de tata la o virsta frageda. El a reusit sa depaseasca toate greutatile, ajungind la 22 de ani membru al consiliului municipal din oras, pentru ca la 40 de ani sa fie ales deputat. Intrat in guvern in 1997, el devine o figura familiara pe culoarele puterii, reusind sa-si indeplineasca atributiile cu brio. Insotit in permanenta de un ciine pentru nevazatori, Blunkett isi scrie discursurile in Braille, iar adjunctii sai ii trimit rapoarte audio. La un moment dat, unii vedeau in el un posibil prim-ministru.

Prabusirea sa incepe in august, cind un tabloid relateaza ca Blunkett, divortat din 1990, are o legatura cu o femeie maritata. Povestea de amor era deja incheiata la vremea respectiva, iar cariera sa n-ar fi avut prea mult de suferit daca ministrul, care are alti trei baieti, nu s-ar fi incapatinat sa obtina de la Kimberly Quinn dreptul de a participa la cresterea lui William, copilul despre care sustine ca este rodul legaturii lor de trei ani. In loc sa lase povestea sa se stinga, Blunkett cere instantei un test de paternitate, iar insistenta sa o irita pe fosta amanta, care a dezvaluit presei abuzul in privinta vizei.

In discursul sau la demisie, Blunkett a subliniat, aproape plingind, faptul ca a preferat sa se expuna scandalului public decit sa fie inlaturat din viata micutului William. Locul sau in cabinetul Blair a fost luat de Charles Clark, fost ministru al educatiei, insa David Blunkett va mai ramine mult timp in atentia presei nu doar pentru ca procesul de paternitate continua, ci si pentru faptul ca Kimberly Quinn sta sa nasca din nou si nu e exclus ca tot el sa fie tatal.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.