In Turcia, o criza singeroasa, care dureaza de doua decenii, da semne de imblanzire. Partidul Muncitorilor din Kurdistan, sau PKK, gruparea rebela kurda care militeaza pentru autonomie in sud-estul Turciei, a anuntat o incetare unilaterala a focului cu durata de o luna.

Incetarea focului intra in vigoare de sambata. PKK a ordonat fortelor sale ca asa numita "aparare activa" practicata de acestea sa devina "pasiva".

Anuntul a fost facut la Bruxelles de separatistii kurzi, care au explicat ca reactioneaza astfel fata de declaratia concilianta a premierului Erdogan, care a vizitat Diarbakir - cel mai important oras din regiunea kurda a Turciei.

"Nu se cade ca o un stat serios sa se comporte ca si cum nu ar fi facut greseli in trecut. Suntem un popor suficient de matur si puternic pentru a ne recunoaste problemele si a ne aseza la masa ca sa le rezolvam", a spus premierul turc.

Vizita premierului Erdogan a avut loc pe fondul unei amplificari a atentatelor cu explozibili date de Partidul Muncitorilor din Kurdistan aspura unor obiective turistice sau administrative din Turcia.

Din iunie anul trecut, cand a luat sfarsit un armistitiu de 5 ani, rebelii kurzi si-au intetit atacurile.
Acum, insa, dupa promisiunea lui Recep Tayyip Erdogan de a rezolva roblema kurda in spiritul democratiei, PKK a declarat "e extrem de important sa nu se faca uz de arme pentru a se ajunge la eliminarea conflictelor din zona."

Autoritatile turcesti nu au reactionat, deocamdata.
Punctul de vedere oficial este ca PKK e o organizatie terorista, responsabila, de-a lungul anilor de conflict, de moartea a in jur de 37.000 de persoane.

O organizatie cu care orice negociere e exclusa, si pusa pe lista neagra atat de SUA, cat si de UE.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.