Oficialii americani au negociat in secret cu talibanii, in 1998, asasinarea sau predarea lui Osama bin Laden, liderul retelei teroriste Al-Qaida, potrivit unor documente ale Departamentului de Stat care au fost declasificate.

Adjunctul sefului misiunii de la ambasada americana din Pakistan, Alan Eastham Jr., s-a intalnit, in noiembrie si decembrie 1998, cu Wakil Ahmed, un colaborator apropiat al liderului talibanilor, mollahul Omar. intrevederile secrete, care au avut loc cu aproape trei ani inainte de atentatele de la 11 septembrie 2001, s-au desfasurat in conditiile in care Statele Unite nu recunosteau oficial regimul talibanilor si au fost organizate la cateva luni dupa atacurile Al-Qaida, din august 1998, asupra ambasadelor americane din Kenya si Tanzania.

"Este incredibil ca acest om firav v-a facut asa ceva", ar fi declarat Ahmed, potrivit documentelor, in cursul intrevederii care a avut loc la 19 decembrie 1998. Ahmed i-a spus lui Eastham ca a vorbit cu mollahul Omar despre Bin Laden si ca talibanii inca il considera nevinovat pe sauditul caruia ii ofereau adapost. La intalnirea dintre Ahmed si Eastham din 28 noiembrie 1998 - la cateva zile dupa ce instanta suprema a talibanilor il declarase pe Bin Laden nevinovat in privinta acuzatiei ca ar desfasura activitati teroriste - Ahmed a spus ca una dintre optiunile pe care le-ar avea la dispozitie Statele Unite ar fi "sa-l ucida sau sa aranjeze asasinarea lui Bin Laden".

Ahmed a sugerat SUA sa-l ucida pe Bin Laden intr-un atac cu rachete de croaziera sau sa le dea talibanilor aceste rachete de croaziera pentru a rezolva ei insisi "situatia" in acest mod. Potrivit documentelor declasificate, Departamentul de Stat considera, la 18 octombrie 1998, ca cea mai buna solutie pentru a-l captura pe Bin Laden era sa apeleze la ajutorul Arabiei Saudite, care se bucura de influenta in Pakistan si Afganistan.

Diplomatia americana recomanda continuarea negocierilor cu talibanii, subliniind tehnicile care trebuiau abordate - talibanilor trebuia sa li se precizeze foarte clar ce au de castigat si ce au de pierdut daca il expulzeaza pe Bin Laden.

Pozitia talibanilor s-a radicalizat tot mai mult si negocierile au esuat. Documentele mai arata ca americanii il considerau in acel moment pe Bin Laden un pericol mai mare decat regimul taliban insusi, in pofida rapoartelor alarmante ale organizatiilor neguvernamentale in privinta incalcarii drepturilor omului de catre regimul de la Kabul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.