Scotland Yard a dejucat planurile Al-Qaida referitoare la un atac cu gaze asupra ministrilor si parlamentarilor britanici, relateaza publicatia "The Sunday Times", in editia electronica de ieri.

Complotul, pus la cale inca de anul trecut, a fost descoperit cu ajutorul unor e-mailuri codificate gasite in computerele confiscate de la suspecti de terorism din Marea Britanie si Pakistan. Ulterior, Politia si MI5 - serviciul de informatii interne - au identificat o celula Al-Qaida care a desfasurat operatiuni de cercetare si misiuni de recunoastere, in pregatirea atacului.
O "cartita" din interiorul Al-Qaida a ajutat autoritatile sa decodeze e-mailurile respective. In plus, prin dezvaluirea codului folosit de teroristi, el a ajutat MI5 Centrul Guvernamental de Spionaj de la Cheltenham sa descopere alte cateva planuri de acest gen.

Dezvaluirea planurilor privind atacul care viza Camera Comunelor a stat la baza deciziei din aceasta vara de a intari securitatea din jurul Parlamentului. Potrivit "Sunday Times", un inalt oficial a afirmat ca aceasta schema a condus la interventia Elizei Manningham-Buller, seful MI5, privind evaluarea securitatii parlamentului.

Camera Comunelor, una dintre tinte

Operatiunea care a impiedicat atacul cu gaz este mentionata intr-un document intern al politiei, obtinut de "Sunday Times". Este vorba despre un raport detaliat de la o intalnire la nivel inalt a ofiterilor de politie, desfasurata luna trecuta la unitatea responsabila cu protectia Parlamentului, care precizeaza ca echipa astepta sa fie informata asupra complotului.

La sfarsitul saptamanii trecute, un inalt ofiter a dezvaluit ca planul respectiv, mentionat in document, se referea la un atac cu bomba chimica sau cu gaz impotriva Parlamentului. "Camera Comunelor era una dintre tintele lor, la fel ca si metroul", a precizat acesta. Teroristii "intentionau sa foloseasca substante chimice sau o bomba cu gaz si cautau tot felul de modalitati de a o plasa".

Securitate slaba la Parlament

In ciuda succesului operatiunilor politiei si a masurilor imbunatatite de securitate, ofiterii sunt ingrijorati ca nivelul de siguranta de la Parlament ramane "inacceptabil".

Raportul Politiei, intocmit dupa atentatele de la 7 iulie, arata ca exista temeri potrivit carora atacatorii sinucigasi ar putea folosi un taxi pentru a patrunde in zona vizata.

De asemenea, documentul dezvaluie ca o unitate militara, cel mai probabil din cadrul fortelor speciale, a indeplinit de curand o misiune de examinare a securitatii la Camera Comunelor, care a subliniat usurinta cu care teroristii ar putea ucide zeci de parlamentari.

Acelasi raport precizeaza ca planurile de protectie a cladirii ar trebui revizuite tinand cont de noua amenitare, iar un ofiter apreciaza ca trebuie acordata o atentie majora taxiurilor care patrund in zona Parlamentului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.