Soldatii si politistii israelieni s-au rugat impreuna cu colonistii evrei, inainte de evacuarea ultimilor rezidenti din complexul de asezari Gush Katif.

Armata a patruns cu forta prin barierele in flacari, ridicate la intrarea in Katif, una din ultimele asezari ramase de evacuat. Se anticipa ca pina la caderea noptii, duminica, numai o singura din cele 21 de asezari evreiesti din Gaza - Netzarim -mai avea sa ramana inca neevacuata.

In unele asezari, buldozerele au inceput demolarea cladirilor, conform unui acord cu palestinienii. De cinci zile, fortele de securitate israeliene au luat parte la operatiunile de evacuare, suspendate insa 24 de ore, vineri seara, pentru ziua de Sabat.

La Katif, colonistii dadusera foc unor anvelope si unor gramezi de fan la intrarea in asezare, in incercarea de a opri trupele. Armata a folosit un urias buldozer pentru a forta intrarea.

Fortele israeliene au patruns de asemenea, duminica, in doua asezari din sudul Fasiei Gaza, Atzmona si Slav, unde nu au intampinat aproape nici o rezistenta.

Multi politisti si soldati au plans alaturi de colonisti, dupa cum a declarat BBC-ului o membra a politiei israeliene.

Tot duminica, in cabinetul israelian a fost aprobata evcauarea a trei asezari din nordul Fasiei Gaza si a patru asezari din Cisiordania. Oficialitati ale armatei declara ca spera sa finalizeze evacuarile pana marti, cu cateva saptamani inainte de termen.

Sambata, liderul palestinian Mahmoud Abbas a declarat ca asezarea de la Netzarim va face parte in final dintr-un port la mare pentru Fasia Gaza.
Potrivit relatarilor, locuitorii din Netzarim au acceptat sa plece luni si vor fi reasezati in asezarea Ariel din Cisiordania.

Printre asezarile evacuate s-au aflat doua centre de rezistenta acerba ale colonistilor. Este vorba Neve Dekalim si Kfar Darom.

Militarii si politistii au intrat acolo in doua sinagogi in care sute de colonisti si sustinatori ai colonistilor incercau sa reziste evacuarii.

In cea mai mare dintre asezari Neve Dekalim militarii au facut uz de forta, dar intr-un chip neagresiv, luandu-i pe sus pe unii dintre barbatii aflati inauntru.
In cea de-a doua sinagoga, de la Kfar Darom, politia a folosit tunuri cu apa impotriva demonstrantilor.
In a doua zi a evacuarii din Gaza unii colonisti si-au ars casele in semn de protest.

Oficialitatile israeliene au convenit cu Autoritatea Palestiniana ca toate locuintele apartinand celor 8000 de colonisti din Gaza sa fie demolate dupa incheierea retragerii.

Autoritatea palestiniana a emis totodata un decret prin care preia controlul asupra tutoror terenurilor evacuate, pentru uz public.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.