Tragedia unei femei al carei fiu a fost ucis in Irak a reusit sa mobilizeze intreaga America, intr-o miscare de solidaritate fara precedent. De la coasta Oceanului Atlantic pana la cea a Pacificului si chiar la Paris, mii de americani demonstrau, ieri impotriva razboiului din Irak, mobilizati de vorbele mamicii militante.

Cindy Sheehan, femeia cunoscuta pentru ca si-a inceput protestul in fata ranch-ului presedintelui George W. Bush din Texas, a declarat ca nu va renunta la protest pana cand cel dintai om al statului nu va sta de vorba cu ea, ceea ce liderul a refuzat categoric. "Nu imi voi mai putea imbratisa fiul in veci si nici nu voi putea sa-mi intampin nepotii.Este vorba intr-adevar de carne si oase. Pentru asta suntem aici". Desi totul a inceput cu dorinta femeii de a-i vorbi personal sefului de la Casa Alba si de a-l ruga sa retraga trupele din Irak, tenacitatea lui Cindy Sheehan s-a transformat intr-o miscare spontana de protest impotriva razboiului din Irak.

Mii de sustinatori ai lui Cindy au iesit pe strazile celor mai importante orase din tara, din New York pana in Texas, cu lumanari in maini si cantand "Amazing Grace". Pancarte cu critici la adresa politicii presedintelui american in Irak, protestatari imbracati precum detinutii torturati de la Abu Ghraib si cosciuge simbolice acoperite cu drapelul SUA au devenit simboluri ale acestor demonstratii. In orasul Charleston, un banner inscriptionat cu numele, varsta si domiciliul fiecarui soldat ce si-a pierdut viata in Irak si Afganistan a fost desfasurat, acoperind lungimea unui intreg cartier.

"Ar fi putut sa fie fiul meu in locul lui Sheehan", isi explica una dintre participantele la marsuri solidaritatea cu Cindy. "Ne nemultumeste profund felul in care razboiul a fost dus de autoritatile americane. Presedintele si-a schimbat motivatiile de mai multe ori, ori de cate ori un argument s-a dovedit a fi fals". Cotidianele americane reamintesc totusi ca Cindy fusese primita de presedintele Bush anul trecut, cand acesta si-a prezentat condoleantele pentru moartea lui Cassie Sheehan: "Se comporta de parca ar fi fost la o petrecere. A venit la mine afisand o mina joviala, de parca ar fi fost multumit de situatie. Fiul meu a murit pentru politicile gresite ale presedintelui. Presedintele nu merita asemenea sacrificiu", striga in fata miilor de simpatizanti Cindy Sheehan.

Din discutiile cu fiul sau inaintea plecarii in teatrul de lupta, femeia isi aminteste ca acesta i-a povestit ca i s-a promis ca va fi intampinat ca un eliberator, cu ciocolata si petale de trandafir. "In schimb, a fost intampinat de rebelii siiti cu gloante si arme automate". Din acel moment, Cindy spune ca s-a hotarat sa protesteze public impotriva "ipocriziei si zelului maniac" cu care administratia americana a declansat acest razboi, neavand nici macar decenta de a semna scrisorile "mortii" (n.red. - aluzie la scandalul declansat dupa ce s-a aflat ca ministrul Apararii, Donald Rumsfeld, nu semna personal scrisorile de condoleante adresate familiilor militarilor decedati in Irak).

Nu este insa mai putin adevarat ca femeia a starnit nu numai valuri de solidaritate in randul opiniei publice americane, ci si de nemultumire.
Cindy Sheehan a fost acuzata de sustinatorii presedintelui Bush ca se foloseste de acest prilej pentru a face campanie in favoarea democratilor si ca primeste fonduri chiar de la sotia lui John Edwards - candidatul pentru functia de vicepresedinte SUA la alegerile din 2004. Ieri, insa, femeia i-a socat pe sustinatorii ambelor tabere, declarand ca va trebui sa paraseasca protestul din fata ranchului prezidential din motive familiale.

"Voi reveni cat mai curand posibil", a promis insa Cindy Sheehan sutelor de oameni adunati la Crawford si ramasi acum fara figura emblematica a protestului lor. Cel mai probabil, militantii anti-razboi vor ramane sa picheteze in continuare la portile ranchului.

"Se pune intrebarea uneori daca nu cumva realitatea bate la usa lui George W. Bush", comenta ieri, in New York Times, editorialistul Bob Herbert faptul ca George W. Bush isi continua impasibil vacanta de cinci saptamani, in timp ce situatia din Irak se agraveaza.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.