Centrul de analiza al grupului britanic "The Economist", Economist Intelligence Unit, prevede o furtuna pe scena politica moldoveana, asa cum se arata in ultimul raport de tara publicat de acesta.

Partidul comunist, care a obtinut o victorie convingatoare in alegerile din martie, nu a dat dovada de suficienta vointa politica in stabilirea unor relatii amiabile nici cu Rusia, nici cu Uniunea Europeana. Centrul britanic de analiza pune racirea relatiilor dintre Moldova si Rusia pe seama unor neintelegeri din timpul campaniei electorale trecute, cand actiunile Moscovei au fost percepute drept incercari de rasturnare de la putere a partidului de guvernamant al comunistilor.

Un motiv in plus este politica din ce in ce mai agresiva a Rusiei care a interzis o parte din exporturile moldovenesti si care va majora pretul pentru gazele livrate catre Republica Moldova.

Pregatirea institutionala a Moldovei nu ii permite sa dezvolte relatii stranse cu Uniunea Europeana, cu toate ca autoritatile moldovene si-au declarat politica proeuropeana. Moldova nu este pregatita institutional nici sa puna in aplicare rapid planul de actiuni comune pe trei ani cu UE din cauza slabei vointe politice de care a dat dovada partidul comunistilor in sustinerea retoricii proeuropene prin reforme politice sau economice cerute de Uniunea Europeana.

Guvernarea comunista din Moldova nu aplica reforme structurale si nu promoveaza politici care vin in contradictie cu interesele de afaceri si birocratice ale comunistilor, lucru care va ingreuna stabilirea unui raport de colaborarea cu Fondul Monetar International.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.