Abraham Lehrer, unul din cei patru presedinti ai comunitatii evreiesti din K?ln, i-a cerut Papei, ieri, deschiderea totala a arhivelor Sfantului Scaun referitoare la perioada Celui De-al Doilea Razboi Mondial.

Lehrer a subliniat ca fostul cardinal Joseph Ratzinger a contribuit la deschiderea lor partiala in 1998. Acesta ar fi "inca un semn" de bunavointa a Vaticanului fata de comunitatea evreiasca si ar permite ambelor parti sa porneasca "o prelucrare critica si pacifista" a acestei perioade negre a istoriei, a adaugat Lehrer.

Arhivele la care se refera contin in principal corespondenta diplomatica si documente ale Bisericii care ar permite evaluarea gradului de informare a Vaticanului, demersurile sau pasivitatea sa fata de exterminarea evreilor europeni in timpul razboiului. Papa Pius al XII-lea a fost aspru criticat pentru lipsa de actiune fata de practicile nazistilor.

Benedict a condamnat ieri, cu ocazia vizitei istorice la sinagoga, a doua a unui Suveran Pontif, Holocaustul si a avertizat asupra amenintarilor rasiste, antisemite si xenofobe latente.

Sfantul Parinte, care participa la Zilele Mondiale ale Tineretului, a reafirmat promisiunea facuta evreilor la inceputul pontificatului, aceea de a continua eforturile Papei Ioan Paul al II-lea de apropiere a Bisericilor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.