Conform unui sondaj efectuat de Centrul Republican pentru Studierea Opiniei Publice (VTIOM) din Rusia, in tara se inregistreaza o crestere a numarului simpatizantilor lozincilor naziste. Daca in anul 2004, lozinca "Rusia doar pentru rusi!" era sprijinita de 11 la suta din populatie, in anul 2005, ponderea acestora reprezinta 16 la suta, ceea ce inseamna ca xenofobia este sprijinita de peste 20 de milioane de rusi.

Potrivit datelor furnizate de acelasi centru, 43 la suta din rusi considera ca acestia trebuie sa aiba mai multe drepturi decat alte popoare, 23 la suta recunosc ca simt antipatie fata de persoanele originare din Caucaz, 3 la suta nu-i iubesc pe chinezi, iar 2 la suta - pe evrei. Rezultatele altor sondaje de opinie arata ca 60 la suta din rusi se pronunta pentru limitarea migrarii in tara, de teama ca noii veniti le vor lua locurile de munca sau vor inrautati starea infractionala.

Iurii Levada, directorul centrului care ii poarta numele, a exprimat ingrijorarea care exista in randul sociologilor rusi in legatura cu raspandirea larga a ideilor nationaliste printre tineri. Datele difuzate de VTIOM arata, de asemenea, ca 41 la suta din participantii la sondaj au evidentiat intensificarea tensiunii interetnice in ultimii ani si numai 17 la suta au fost de parere ca in societate se constata un grad mai mare de toleranta.

Mass-media din Federatia Rusa atrag atentia asupra faptului ca organizatiile nationaliste din Rusia au trecut la crearea de formatiuni inarmate si desfasurarea unor operatiuni de lupta. Raportul Biroului din Moscova pentru drepturile omului evidentiaza faptul ca "sub arme" se afla pana la 15 mii de adulti si intre 20 si 50 de mii de adolescenti-capete rase. Potrivit declaratiilor expertilor Biroului, la nivelul intregii Rusii actioneaza 7 partide si miscari nationaliste, carora li se adauga organizatii nationaliste locale, inclusiv formatiuni cazacesti, sunt editate aproximativ 100 de ziare radicale, iar sapte edituri sunt specializate in publicarea de literatura nazista.

Detasamentele armate ale nationalistilor rusi s-au facut deja cunoscute prin organizarea catorva pogromuri si acte teroriste. Numai in primul semestru al anului 2005 capetele rase au ucis 10 persoane si au molestat peste 200. Autorii raportului intocmit de Biroul din Moscova pentru apararea drepturilor omului acuza autoritatile pentru lipsa unei strategii de stat pentru combaterea ideologiei nationaliste.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.