La Neve Dekalim, un colonist a dat foc acoperisului unei vile, iar un altul s-a urcat pe o cladire si a amenintat ca va trage in oricine se apropie de el. Neve Dekalim este considerat ultimul bastion al rezistentei procesului de dezangajare a colonistilor si militarilor israelieni din Fasia Gaza, ordonat de premierul Ariel Sharon, dupa 38 de ani de ocupare a acestui teritoriu.

Confruntari intre fortele de ordine si colonisti au avut loc si la Kfar Darom, unde militarii au incercuit sute de tineri radicali baricadati intr-o sinagoga, in spatele unui gard de sarma ghimpata. Militarii au reusit sa intre in sinagoga si i-au dus "pe sus" pe tinerii protestatari la autobuze. Un barbat care striga "Nu ne vom lasa dusi de pe pamantul lui Israel" s-a legat de o scara si soldatii au fost nevoiti sa taie sforile pentru a-l transporta din locuinta.

In pofida acestor puncte de rezistenta, evacuarea celor 21 de colonii din Fasia Gaza si a celor patru implementari din Cisiordania s-a desfasurat mai rapid decat se asteptau autoritatile de la Ierusalim. Oficialii israelieni sunt de parere ca retragerea din Fasia Gaza va fi terminata pana marti.

Citeste si:

Palestinienii de rand privesc dezangajarea israeliana cu optimism si cu o oarecare doza de scepticism.

Ei considera ca premierul Ariel Sharon isi retrage fortele din Fasia Gaza pentru a mentine un control mai ferm asupra coloniilor din Cisiordania, unde locuiesc 240.000 de colonisti inconjurati de 2,4 milioane de palestinieni.