Potrivit unui document al spionajului militar american, influenta iraniana se face puternic simtita in Irak, ceea ce da mari batai de cap strategilor SUA si ar explica, cel putin in parte, avertismentele severe adresate de presedintele Bush Teheranului.

Pana de curand, principalul pericol pentru fortele americane din Irak l-au constituit operatiunile clandestine si atentatele puse la cale de insurgentii si teroristii care fac parte din comunitatea minoritara sunnita si care actioneaza in centrul si vestul tarii.

In prezent insa, oficialitatile americane sunt tot mai preocupate de o sfidare potentiala si mai mare la adresa intereselor SUA in Irak, si anume influenta crescanda a Iranului vecin. Potrivit unui document al spionajului militar american, intrat in posesia revistei Time, regimul fundamentalist de la Teheran isi face in masura tot mai mare simtita prezenta oculta in viata politica si sociala irakiana, mergand pana la nivelul insusi al guvernului de la Bagdad.

Se pare, de altfel, ca influenta iraniana in Irak a fost pregatita de multa vreme, inca inainte de invazia americana, cand un numeros grup de siiti irakieni anti-Saddam (pana la 12.000 de oameni) au fost instruiti in Iran si apoi au revenit in Irak, scopul lor fiind sa umple vidul lasat dupa previzibila prabusire a regimului de la Bagdad. Serviciile secrete iraniene s-au infiltrat, la randul lor, adanc in Irak, ele furnizeaza bani si arme gruparilor militante din randurile populatiei majoritare siite, de care ii apropie aceeasi orientare religioasa, scopul urmarit fiind crearea unui stat siit care sa aiba o atitudine prietenoasa fata de Iran.

In anumite zone din sudul Irakului, gruparile fundamentaliste siite - o buna parte din ele finantate si instruite de catre Iran - au impus restrictii severe asupra populatiei locale, de pilda ingradind drepturile femeilor, ceea ce coincide cu masurile adoptate de catre regimul clerical din Iran. Aceasta este insa doar partea vizibila a aisbergului. Pe teritoriul Irakului actioneaza in secret - conform documentului amintit - o retea a gruparii ultraconservatoare Gardienii Revolutiei Iraniene, a carei misiune este subminarea eforturilor de pacificare ale fortelor coalitiei militare, condusa de americani.

Aceasta retea foloseste in operatiunile sale bombe cu o putere exploziva mult mai mare decat cele obisnuite si in masura sa penetreze blindajul tancurilor americane. Aceste bombe sunt similare cu cele utilizate de militiile Hezbollah aflate in Liban si finantate de catre Teheran. Membrii acestei retele au comis numai la Bagdad, in cursul acestui an, nu mai putin de 37 de atentate cu bombe.

"Am stabilit fara putinta de indoiala ca o parte din armele si dispozitivele explozive folosite in Irak sunt de provenienta iraniana", declara zilele trecute ministrul american al Apararii, Donald Rumsfeld. De asemenea, pe teritoriului Iranului functioneaza posturi de radio ale caror emisiuni se adreseaza direct populatiei irakiene si cu ajutorul fondurilor iraniene functioneaza in Irak tipografii puse in slujba propagandei Teheranului. Influenta filierii iraniene ar fi atat de puternica incat pana si primul-ministru irakian Ibrahim al-Jaafari ar incerca pe ascuns sa formeze o alianta strategica cu Teheranul.

"Nu trebuie sa excludem ca tot ceea ce comunicam guvernului irakian sau convenim cu el ajunge pana la urma la urechile Teheranului", avertiza un diplomat occidental. Nu este exclus ca toate aceste amanunte sa fi cantarit greu in balanta declaratiilor facute zilele trecute de presedintele Bush, care, pentru prima oara, nu a exclus posibilitatea unui razboi impotriva Iranului. Dupa cum nu poate fi inlaturata nici ipoteza ca dezvaluiri de felul celor publicate in Time sa constituie, in fond, o pregatire psihologica tocmai in vederea declansarii unei operatiuni punitive impotriva regimului de la Teheran.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.