Vremea conflictelor de granita dintre "tractoarele" Moscovei si cele ale Beijingului a trecut si iata ca fostii inamici ideologici au devenit aliati strategici in Asia. Ieri au debutat in Peninsula Shandun primele manevre militare comune intre armatele Chinei si Rusiei, cu participarea a peste 10.000 de soldati din ambele tari si a numeroase aparate de lupta. Startul operatiunii "Misiune de pace 2005", care va dura sapte zile, a fost dat la Vladivostok, in Extremul Orient rusesc, unde s-au intalnit seful statului major general al armatei ruse, generalul Iuri Baluievski, si omologul sau chinez, generalul Lan Guanlee.

Militarii chinezi si rusi vor avea misiunea de a elimina presupusi insurgenti, folosind bombardiere si nave maritime. Potrivit declaratiilor generalilor rusi, misiunea are un caracter antiterorist, desi unii analisti militari vad orientate obiectivele acestor manevre in alta directie: Taiwan. "Unul dintre motivele pentru care Rusia participa la aceste manevre este acela de a convinge China sa cumpere noile arme rusesti", sustine publicatia moscovita Kommersant.

Asa cum a aflat "Kommersant", publicitatea pe care Rusia a facut-o pentru noile sale arme a fost platita de China, care doreste sa vada si cum se comporta armamentul in conditii de razboi.

Tot presa rusa precizeaza ca, putin inaintea manevrelor ruso-chineze, au avut loc exercitiile militare anuale ale Taiwanului, insula pe care China o considera parte a teritoriului sau national. De remarcat ca manevrele taiwanului au simulat un eventual atac venit de pe China continentala.

"E clar ca oficialii de la Taipei au inteles ca operatiunea Misiune de Pace 2005 este un exercitiu pentru ocuparea insulei sau, in varianta mai pasnica, o demonstratie a intentiei Rusiei de a nu judeca China in cazul in care se decide sa atace Taiwanul", comenteaza Kommersant. De aceea, manevrele au atras si atentia Washingtonului, care, potrivit contractului incheiat cu Taipeiul, trebuie sa apere Taiwanul in cazul unei invazii chineze.

Ideea organizarii unor manevre comune ruso-chineze a aparut in decembrie anul trecut, in timpul vizitei ministrului rus al Apararii, Serghei Ivanov, la Beijing, prilej cu care oficialul rus le-a sugerat chinezilor ca ar trebui sa se acomodeze cu actiunile antiteroriste. Beijingul a fost de acord si, primul loc ales pentru defasurarea operatiunilor a fost regiunea Primorie, loc obisnuit de antrenament al trupelor rusesti fata de un eventual atac al... Chinei!

Locul a fost schimbat, iar chinezii au propus ca loc de defasurare provincia Xinjiang, unde sunt celule ale separatistilor uiguri. Provincia Xinjiang este destul de aproape de bazele americane din Asia centrala, baze pe care Rusia si China le-ar dori indepartate de acolo. Numai ca, in momentul respectiv, terorismul international era mai putin important pentru Beijing decat Taiwanul. De aceea, Beijingul a mai facut o oferta Moscovei: mutarea manevrelor in apropierea Taiwanului.

Asta in conditiile in care, in luna martie, Parlamentul de la Beijing a votat legea de prevenire a dezbinarii tarii, care legalizeaza folosirea mijloacelor "ne-pasnice" pentru preluarea controlului chinez asupra Taiwanului. Moscova nu a dorit operatiunea chiar atat de aproape de insula, de aceea locul final a fost stabilit in Peninsula Shandun.

Observatorii militari considera ca "avertismentul" nu este adresat numai Taiwanului sau, indirect, Statelor Unite, ci si celor care intentioneaza sa organizeze "revolutii portocalii" in Asia, dupa modelul celor din Uzbekistan si Kirghizstan. "Potrivit declaratiilor politicienilor si militarilor rusi, acestia inteleg ca autoritatile de la Beijing joca propriul joc si se folosesc de Rusia in acesta. Insa politicienii rusi considera ca pot scoate un profit din acest joc: de a le arata americanilor ca, impotriva lumii lor mono-polare mai poate exista inca una ? multi-polara.

Acest joc are si un risc. Daca Moscova va fi implicata prea activ, risca sa fie asociata ca membra a uniunii politico-militare cu China. Iar in acest pact Moscova va juca rolul fratelui mai mic", conchide "Kommersant".

Pe de alta parte, chiar in ziua inceperii manevrelor militare ruso-chineze, aviatia Moscovei a suferit doua pierderi.

Doua elicoptere Mi-8 s-au prabusit - unul in regiunea Habarovsk, iar celalalat langa orasul Nefteriugansk - patru militari pierzandu-si viata, iar alti trei fiind raniti. Comandantii armatei rusesti au ordonat mentinerea la sol a tuturor elicopterelor Mi-8 pana la stabilirea cauzelor accidentelor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.