Incercarile colonistilor din Neve Dekalim, cel mai mare asezamant evreiesc din Fasia Gaza, de a se opune "dezangajarii" au fost dejucate de fortele de securitate israeliene, relateaza Reuters. Principala poarta de intrare de la Neve Dekalim a fost demontata repede de militarii israelieni, care au patruns in colonie. Cei care se opun retragerii sunt, in majoritate tineri. La Neve Dekalim, fortele de securitate au "luat pe sus" aproximativ 50 de protestatari, care, cu ultimele forte incercau sa-i loveasca pe militari. Colonistii i-au "bombardat" pe militari cu oua, pietre si baloane umplute cu vopsea. Ciocnirile din aceasta colonie au fost cele mai violente de la inceputul procesului de retragere din Fasia Gaza.

"Daca nu exista alta optiune, politia ii va aresta pe cei ce incalca legea", a declarat generalul Miri Regev, purtator de cuvant al Armatei.

Cum era de asteptat, arestarile nu au intarziat - 50 de protestatari au fost retinuti de fortele de ordine. Cel putin un militar a fost ranit in urma confruntarilor.

Oficialii israelieni se tem ca violentele nu vor inceta, mai ales ca, potrivit serviciilor de securitate, aproximativ 5.000 de adversari ai retragerii s-ar fi infiltrat in coloniile din Fasia Gaza si intentioneaza sa se opuna prin orice mijloace dezangajarii. Candva un sustinator al colonizarii evreiesti in Fasia Gaza, premierul Ariel Sharon a tinut un discurs televizat, luni seara, pentru a le explica israelienilor ca statul nu poate mentine coloniile din Gaza la infinit.

Sharon a spus ca Israelul este pregatit sa faca pace cu arabii, dar i-a avertizat pe palestinieni ca vor avea parte de o riposta energica daca vor indrazni sa atace. Analistii politici cred ca avertismentul lui Sharon se traduce prin reocuparea de catre armata israeliana a unor portiuni din Fasia Gaza pentru a distruge celulele teroriste care ameninta Israelul. La randul sau, ministrul israelian al Apararii, generalul Shaul Mofaz, a i-a avertizat pe arabi sa nu se bucure prea devreme de retragere, mai ales ca nu exista nici un acord referitor la data transferului teritoriilor evacuate catre palestinieni.

Palestinienii doresc retrocedarea terenurilor treptat, insa Israelul e decis sa transfere teritoriile "en gros". In aceste conditii, perioada dintre evacuarea coloniilor si transferul terenurilor catre palestinieni ar putea dura cel putin o luna. Surse din armata israeliana, citate de ziarul "Ha'aretz" afirma ca procesul de evacuare din Gaza s-ar putea incheia mai devreme cu zece zile decat data stabilita, 4 septembrie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.