Veterani de razboi, foste "dame de consumatie", dar si politicieni din toata Asia au comemorat, ieri, a 60-a aniversare a capitularii in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Ceremonii sau proteste au marcat moartea a milioane de soldati si civili, in jungla din Burma sau pe plajele Pacificului.

Premierul Japoniei, Junichiro Koizumi, a exprimat "tristetea si regretele" tarii sale pentru perioada in care Tokyo a colonizat fortat statele vecine. "Japonia nu va uita niciodata lectiile razboiului", a afirmat Koizumi, care a participat la serviciul religios alaturi de imparatul Akihito.

Relatiile Japoniei cu statele vecine sunt mai tensionate decat oricand, in ultimii ani, fapt ce a dus la neacceptarea acordarii unui loc permanent in Consiliul de Securitate al ONU. In plus, intre Tokyo, Beijing, Taipei si Seul exista probleme legate de apartenenta insulelor bogate in petrol din Oceanul Pacific. Nici programul nuclear al Coreii de Nord nu pare a calma situatia din Asia.

De altfel, cu toate crizantemele galbene care au impanzit capitala Japoniei, guvernul de la Tokyo se pregateste de o criza politica, dupa ce saptamana trecuta Koizumi a anuntat organizarea alegerilor anticipate la 11 septembrie. Acest scrutin legislativ anticipat, care survine inainte cu doi ani de sfarsitul oficial al mandatului, nu se prezinta sub cele mai bune auspicii pentru Partidul Liberal Democrat (PLD) care domina scena politica japoneza aproape exclusiv, de o jumatate de secol.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.