La ora actuala, releva suedeza Margot Wallstrom, vicepresedinta a Comisiei Europene in competenta careia se afla relatiile institutionale si strategia comunicarii, intr-un interviu acordat cotidianului "Le Figaro", multi dintre europeni nu sunt constienti de modul in care politicile Uniunii Europene le afecteaza viata de zi cu zi. In dezbaterile publice, avantajele politicilor UE sunt rareori puse in evidenta, in timp ce toate inconvenientele sunt puse pe seama Bruxelles-ului.

Multi dintre cetateni nu se simt implicati in procesul politic european si nici nu manifesta interes pentru a se informa sau a-si exprima opiniile in materie, iar cei ce o fac nu au impresia ca se tine cont de parerea lor, indeosebi cand acea parere nu coincide cu sensul dezvoltarii actuale a UE. Unele persoane sunt atat de dezinteresate de politica europeana si de "actorii" ei, mai releva Margot Wallstrom, incat s-a ajuns la a discuta despre o adevarata criza de legitimitate intre responsabilii politici si cetatenii europeni.

"In opinia mea, subliniaza vicepresedinta Comisiei Europene, comunicarea poate contribui in mod sigur la imbunatatirea acestei situatii. O comunicare eficace constituie o baza indispensabila pentru o dezbatere democratica sanatoasa. Cetatenii au dreptul la informatiile necesare luarii propriilor decizii in cunostinta de cauza, iar institutiile europene trebuie sa fie responsabile, transparente si deschise, daca vor sa apara legitime in ochii publicului".

Dezbaterile despre Europa ar trebui sprijinite cat mai mult

Comunicarea asupra problemelor Europei nu este o "misiune imposibila", mai spune Margot Wallstrom, chiar daca avem de a face cu o sarcina extrem de dificila, avand in vedere complexitatea procesului decizional in structurile europene, marele numar de limbi utilizate si diversitatea sensibilitatilor, tributare in mare masura istoriei si particularitatilor nationale ale fiecarui stat. Trebuie, totodata, sa nu uitam ca si o comunicare excelenta nu va putea niciodata sa fie mai buna decat politicile si mesajele pe care ea doreste sa le trasmita.

Trebuie, deci, sa ne evaluam pozitiile proprii in cadrul sistemului european, sa ne punem intrebarea daca adoptam cele mai bune decizii si daca raspundem preocuparilor si problemelor comune ale concetatenilor nostri europeni. Este necesara crearea unei infrastructuri democratice care sa permita cetatenilor participarea la dezbaterea chestiunilor europene, intrucat Europa are o istorie interesanta de prezentat.

Una dintre ideile mele, mai spune Margot Wallstrom, este de a crea locuri speciale pentru intalniri si discutii (un fel de universitati deschise) in intreaga Europa. Doresc, de asemenea, multiplicarea posibilitatilor de creare a unor grupuri si seminarii pentru studierea propunerilor si politicilor europene la nivel local, in toate tarile UE. Toti europenii au un trecut si un parcurs care le este propriu la fel ca si istoria lor.

Chiar daca bazele sunt comune, istoria are particularitatile sale in fiecare tara, fiecare regiune si fiecare oras din Europa. Pentru mine, subliniaza oficialitatea amintita, in calitate de reprezentant al institutiilor Uniunii, este primordial ca in dialogurile cu cetatenii, sa tinem cont si de aceste deosebiri.
Comisia Europeana nu va putea, totusi, sa modifice situatia actuala actionand singura. Va trebui, deci, sa colaboram cu celelalte institutii ale UE, cu statele membre, cu publicul, cu grupuri din afara sferei noastre, cum ar fi grupurile de interese si media, cu scopul de a consolida dialogul public referitor la chestiunile europene.

Initiative

Ce intentionez sa intreprind eu, concret, pentru imbunatatirea comunicarii si a dialogului cu Comisia Europeana? spune in interviul sau doamna Wallstrom. Eu cred ca va trebui sa incepem din interior. Acesta este, de altfel, motivul pentru care am prezentat Comisiei Europene un plan de actiune intern, cuprinzand o serie de masuri concrete ce vor trebui puse in aplicare chiar in sanul Comisiei, pe termen scurt si pe termen lung.

Am propus masuri vizand indeosebi exploatarea mai buna a birourilor de reprezentare din tarile membre, recrutarea de profesionisti in domeniul comunicatiilor, a face mai accesibili si mai vizibili comisarii europeni si a imbunatati procedurile de consultare. In toamna acestui an, intentionez sa adopt o abordare mai strategica a comunicarii, dand publicitatii o Carte Alba ce vor contine propuneri de strategie politica asupra carora publicul va fi invitat sa-si exprime opiniile, in cadrul unei consultari deschise.

Aceste masuri se bazeaza pe cel putin trei importante principii: 1) Sa asculti: comunicarea nu poate avea loc in sens unic, ci avand forma unui dialog. Va trebui sa invatam mai bine sa ascultam ce spun cetatenii europeni; 2) Comunicarea: este important sa se prezinte politicile noastre, efectele si avantajele asupra vietii cotidiene a cetatenilor. Trebuie sa ne adaptam mesajele la diferitele grupuri ale publicului; 3) Actiune la nivel local: este important sa-l atingi pe cetatean la preocuparile lui de zi cu zi si, mai ales, in propria-i limba, sa imbunatatim inclusiv colaborarea cu presa locala si regionala.

Esecul Constitutiei UE s-a datorat lipsei de informatie

A nu se uita ca dezbaterile recente si rata participarii la referendumurile asupra noii Constitutii Europene ne-au aratat ca cetatenii sunt interesati de problemele europene si, in acelasi timp, dornici sa-si exprime opiniile atunci cand au ocazia. Criza actuala de legitimitate nu este, deci, decat o problema de ignoranta sau de dezinteres, pe care o mai buna comunicare o va rezolva.

Cu toate acestea, spune dna Wallstrom, sunt convinsa ca, punand in functiune un sistem perfectionat al dialogului dintre institutiile Uniunii Europene si public, intre partile din UE si partenerii exteriori, cum ar fi media si societatea civila, vom crea conditii mai favorabile pentru ca tot mai multi cetateni sa se intereseze in mod regulat de problemele Europei si sa participe activ la politica Uniunii Europene.

Obiectivul pe care vicepresedinta Comisiei Europene, Margot Wallstrom si l-a stabilit este de a se ajunge la situatia in care concetatenii nostri europeni sa inteleaga modul in care politicile UE le afecteaza viata de zi cu zi si sa devina constienti de importanta angajarii lor la actiunile Uniunii, contribuind astfel la dezvoltarea ei viitoare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.