Eurodeputatii critica "coruptia endemica" din Romania

Intr-o atmosfera mai degraba glaciala, parlamentarii europeni au dezbatut, ieri, la Strasbourg, in plen, raportul Moscovici asupra Romaniei, dupa ce mai inainte elogiasera calduros progresele facute de Bulgaria in adoptarea aquis-ului comunitar. Spre deosebire de cazul Bulgariei, care nu a suscitat obiectii importante, cel al Romaniei a fost dezbatut de eurodeputati cu o evidenta lipsa de entuziasm, majoritatea vorbitorilor fiind de acord ca tara noastra are nevoie, in continuare, de o monitorizare atenta.

Prezentandu-si concluziile, raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici, a remarcat ca Bucurestiul a facut progrese substantiale pe calea integrarii europene si si-a exprimat increderea ca aceste progrese vor continua, astfel incat Romania sa poata adera la UE in 2007. In acelasi timp, a insistat asupra multelor probleme ramase in suspensie, care impiedica buna functionare a societatii romanesti: ingradirea libertatii presei si a libertatii de exprimare, "coruptia endemica", insuficienta dezvoltare a administratiei publice. De altfel, coruptia generalizata a fost invocata, ca un laitmotiv, de toti vorbitorii la dezbaterile de ieri de la Strasbourg, fie ei parlamentari europeni, fie reprezentanti ai Consiliului European sau ai Comisiei. Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a prezentat, la randul sau, "cazul Romaniei", mentionand in treacat incheierea negocierilor de aderare.

El a insistat pe clauzele de salvgardare care pot intra in functiune daca se constata ca guvernul roman nu-si respecta angajamentele asumate. Stricta monitorizare si posibilitatea amanarii cu un an a aderarii in cazul in care nu se fac suficiente progrese in implementarea aquis-ului comunitar au fost invocate pe post de clauze de siguranta pentru linistirea euro-parlamentarilor ingrijorati ca o tara ca Romania poate intra in UE inainte de a fi pregatita complet... Reprezentantul presedintiei UE, ministrul olandez al afacerilor europene, Atzo Nicolai, a fost cel mai increzator in sansele Romaniei de a deveni membru al Uniunii cu drepturi depline in 2007, fara alte amanari. Dl. Nicolai a fost, de altfel, singurul oficial olandez care a avut de spus, ieri, vreun cuvant bun la adresa Romaniei.

Compatriotii sai din Parlamentul European, indiferent de gruparea politica din care faceau parte, au parut ferm convinsi ca o tara ca Romania nu are ce cauta in UE. Joost Lagendijk, din grupul Verzilor, a tunat si fulgerat impotriva "coruptiei traditionale" din Romania si s-a intrebat cum se poate ca o tara in care nu se respecta drepturile omului poate sa inchida negocierile de aderare... Un alt olandez, Erik Meyer, din partea Stangii Unite, le-a amintit colegilor sai ca "Romania are o indelungata traditie de guvernare nedemocratica si autoritara" si ca pe strazile Bucurestiului prostituatele si copiii strazii sunt exploatati fara mila.

Libertatea presei nu exista, iar mediul este intr-o stare jalnica, dovada fiind cazul de la Rosia Montana. Compatriotul sau, Bastian Belder, independent, a deplans nerestituirea proprietatilor catre biserica... In aceasta nota critica au decurs dezbaterile pe marginea raportului Moscovici, cu cateva mici exceptii laudative la adresa Romaniei. (De exemplu, fostul raportor al Romaniei, baroana Emma Nicholson de Winterbourne, a elogiat guvernul Nastase si pe presedintele Iliescu, declarand ca acestia pot avea constiinta datoriei implinite: au facut mari eforturi si au adus Romania practic in UE, incheind negocierile de aderare). Interesant este ca majoritatea vorbitorilor, dupa ce isi proferau criticile la adresa Romaniei, multumeau lui Pierre Moscovici pentru "raportul sau excelent", pe care lasau sa se inteleaga ca-l vor vota maine. Criticile s-au dorit constructive, s-a spus.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.