Liderul dreptei bavareze ii considera pe germanii din est frustrati si lipsiti de inteligenta

Cu doar cinci saptamani inaintea alegerilor legislative, Edmund Stoiber, partenerul politic al Angelei Merkel, candidata crestin-democratilor la functia de cancelar al Germaniei, recidiveaza, revenind cu declaratii jignitoare la adresa conationalilor sai din landurile rasaritene. Zilele trecute, liderul dreptei bavareze si-a exprimat dorinta ca rezultatul alegerilor din 18 septembrie sa nu fie decis de electoratul din Est si regretul ca populatia "nu este peste tot la fel de inteligenta ca in Bavaria". Aceasta dupa ce, in cursul unui recent miting electoral, a spus-o pe sleau: "Nu accept ca Estul sa decida din nou cine va fi cancelarul Germaniei. Nu frustratii trebuie sa decida destinul Germaniei".

Evident, in afara "cadoului" nesperat oferit adversarilor social-democrati, imensa gafa a lui Stoiber a provocat un val de proteste, agitand intreaga clasa politica germana. Cei mai vizati insa s-au simtit politicienii proveniti din fosta RDG, din randul carora face parte si Angela Merkel, aliata lui Stoiber si actuala sefa a crestin-democratilor germani. Ca urmare, Merkel a fost nevoita sa se delimiteze public de comentariile injurioase ale liderului bavarez. "Este o eroare sa insulti electoratul", a spus presedintele CDU intr-o emisiune televizata, adaugand ca orice contribuie la "o noua divizare a Germaniei si nu la continuarea unificarii ei este total contraproductiv".

Potrivit analistilor politici, iesirile necontrolate ale lui Edmund Stoiber ar putea reduce drastic sansele Angelei Merkel de a deveni "cancelarul tuturor germanilor" asa cum si-o doreste. Stoiber a reusit contraperformanta de a face praf principalul atu al crestindemocratilor in landurile din Est, acela al provenientei din fosta RDG a Angelei Merkel. Deja, opozitia conservatoare - uniunea crestina formata din CDU-ul Angelei Merkel si CSU-ul condus de Edmund Stoiber - se afla intr-o usoara pierdere de viteza. Creditata in sondaje, la inceputul verii, cu 49 la suta din intentiile de vot, a scazut de curand la 42 la suta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.