Chiar daca retragerea colonistilor evrei din Fasia Gaza va incepe oficial la 17 august, problemele au inceput sa apara. Fortele de securitate au primit misiunea de a colecta armele din casele care urmeaza a fi evacuate, astfel incat la data limita sa nu existe varsare de sange. O sarcina nu prea usoara. In plus, liderii coloniilor israeliene au facut o prima demonstratie ca nu se vor "lasa usor" dusi din Fasia Gaza. Ei au refuzat sa primeasca scrisorile redactate de autoritatile militare, prin care oamenii din zona sunt indemnati sa-si paraseasca locuintele cat mai repede.

Documentul a fost transmis catre birourile municipale ale celor 21 de colonii din Fasia Gaza, iar destinatarii au restituit scrisorile curierilor, precizand ca nu se vor lasa intimidati. In plus, zeci de mii de credinciosi evrei s-au reunit la Zidul Plangerii, pentru a participa la o rugaciune colectiva impotriva retragerii din Fasia Gaza. Ieri, la Tel Aviv, zeci de mii de persoane au manifestat in acelasi scop. Cu toate aceste semnale negative, presedintele Mashe Katzav le-a cerut scuze colonistilor pentru ca vor fi nevoiti sa-si paraseasca locuintele, "dupa zeci de ani". "Va inteleg durerea. Stim ca v-ati dus in Fasia Gaza in urma unor decizii luate de guverne israeliene. Ati dat dovada de eroism in fata pericolului", a incercat sefului statului sa-i induplece pe colonisti. Mai mult, Comisia Europeana a anuntat ca va acorda 60 milioane de euro palestinienilor care vor fi afectati de retragerea israeliana.

Dar nici banii si nici apelurile presedintelui nu par a-i indupleca pe colonisti. Chiar daca, la nivel politic, retragerea este privita ca un pas inainte spre pacea dintre israelieni si palestinieni, gruparile extremiste au anuntat deja ca vor continua atentatele. "Jerusalem Post" il citeaza, ieri, pe liderul Jihadului Islamic, Ramadan Shalah, care a afirmat ca organizatia sa va continua atacurile teroriste impotriva Israelului, chiar si dupa retragere.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.